Asociatia Transplantatilor din Romania avertizeaza ca scandalul declansat de dosarul medicului Mihai Lucan si comentariile din spatiul public afecteaza activitatea pentru ca "apartinatorii pacientilor in moarte cerebrala, in cea mai mare parte, nu-si mai dau consimtamantul pentru donare, reducand astfel sansa celor care asteapta un transplant".

Intr-un comunicat intitulat "Apel la ratiune pentru viata pacientului", Asociatia afirma ca "noi, pacientii cu nevoie de transplant si transplant, urmarim cu interes si ingrijorare dezbaterile din spatiul public cu privire la activitatea de transplant din tara noastra".

"Increderea se castiga greu si se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o suta de stiri reale despre transplanturi reusite poate fi anulat de o singura informatie negativa", argumenteaza sursa citata.

Ce spune Asociatia Transplantatilor:

"Semnalam ca toate comentariile facute cotidian in diferite spatii media, toate cu tenta negativa asupra activitatii de donare, transplant si monitorizare, afecteaza in primul rand sansa la o noua viata pentru pacientii inscrisi pe listele de asteptare. Acest lucru poate fi confirmat de catre medicii specialisti si coordonatorii de transplant, prin faptul ca apartinatorii pacientilor in moarte cerebrala, in cea mai mare parte, nu-si mai dau consimtamantul pentru donare, reducand astfel sansa celor care asteapta un transplant.

Datele statistice europene, aratau ca in 2016 Romania se situa pe penultimul loc ca nr. de donatori la 1 milion de locuitori. Acum, in 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (si tindem sa picam si de pe acesta !!!), urmare a faptului ca in anul trecut nr. donatorilor a scazut dramatic, ajungand la cca 50% fata de 2016. Poate nu intamplator aceasta scadere a inceput, a continuat si continua, de cand s-a adus in dezbatere publica activitatea de la ICUTR Cluj.

Apelul nostru este ca in cadrul dezbaterilor sa participe medicii specialisti, dar si pacienti beneficiari de transplant, pentru ca informatia transmisa sa fie corecta si completa. In acelasi timp, consideram ca mesajele ar trebui sa prezinte si partea pozitiva a activitatii: beneficiile activitatii de transplant, caracterul legal si benefic al actului donarii, nevoia si importanta donarii pentru salvarea de vieti.

Prezentarea continua si repetata DOAR de informatie negativa, aparuta in diferite medii jurnalistice, determina, pe de o parte, ca publicul sa nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de alta afecteaza prestigiul intregului corp medical si performantele medicale obtinute in decursul anilor (unele in premiera). In plus, induce si neincredere in randul pacientilor pentru a se mai inscrie pe listele de asteptare in vederea efectuarii unui transplant.

Increderea se castiga greu si se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o suta de stiri reale despre transplanturi reusite poate fi anulat de o singura informatie negativa.

Ne dorim ca organele competente sa investigheze si sa probeze orice incalcare a legii in materie, cei care au dovezi, probe, sa le prezinte celor in drept pentru a se clarifica acuzele vehiculate in spatiul public, iar activitatea de transplant sa se inscrie intr-un ritm normal in concordanta cu nevoile pacientilor."