Gelu Stefan Diaconu, fost sef ANAF, critica dur masurile fiscale luate de PSD si de ministrul Finantelor, Ionut Misa, spunand ca activitatea fiscului va fi blocata total la inceputul anului pentru ca milioane de contribuabili sunt nevoiti sa se prezinte la ghiseele ANAF.

"Domnule prim ministru Tudose, dupa ce ati rezolvat problema cursului bancar al leului si a dobanzii de referinta, nu ati vrea sa il deranjati un pic si pe indolentul Misa sugerandu-i sa va promoveze un act normativ de prorogare a termenului depunerii declaratiilor fiscale? Sau vreti sa asistati neputincios la blocarea totala a activitatii ANAF?”, scrie Diaconu pe Facebook.

Postarea lui Diaconu:

"Inca o veste proasta: dezastru total provocat contribuabililor si angajatilor ANAF luna aceasta de catre Ionut Misa si PSD!

Voi incerca sa explic pe intelesul tuturor, desi nu pot elimina complet detaliile tehnice, ce ii asteapta pe cca. 1, 5 milioane de contribuabili luna aceasta, consecinta a:

(1) masurii nesabuite din punct de vedere al efortului de administrare fiscala a transferului contributiilor de la angajator la angajat

(2) extinderii categoriei si (3) a limitei de venituri pentru care se datoreaza contributiile sociale

(4) emiterii (la limita termenului de prescriere) a deciziilor privind contributia de sanatate aferenta anului 2012.

Asadar, in luna ianuarie a fiecarui an activitatea ANAF este extrem de aglomerata datorita scadentei calendarului de declarare si plata a multor categorii de taxe si impozite, pentru cvasi-totalitatea agentilor economici.

Ca si cum aceasta nu ar fi fost indeajuns, la sfarsitul anului 2017 au fost emise cca 300.000 de decizii de impunere pentru contributia de sanatate datorata de persoane fizice pe anul 2012 si care s-ar fi prescris incepand cu 01 ianuarie a.c..

Nu dezvolt subiectul, doar va reamintesc ca pentru aceasta speta un procuror habarnist si/sau ticalos (mi-e sila sa-i mai pronunt numele) mi-a fabricat dosarul de la DNA din februarie 2016. De ce nu au emis aceste decizii CASS de atunci si pana astazi nu mai are rost sa ne intrebam!

Acesti cateva sute de mii de contribuabili vor trebui sa se deplaseze la ghiseele ANAF de pe raza teritoriala a domiciliului stabil pentru plata sau clarificarea sumelor CASS datorate (doar o infima parte dintre acestia ar putea fi deja inregistrati informatic in Spatiul Privat Virtual).

Si, de parca nu le ajungea haosul provocat de numarul impresionant al celor deja plimbati pe la ghiseele ANAF, odata cu aparitia OUG 79/2017, toate persoanele fizice care au obtinut venituri in 2017, altele decat cele de natura salariala (pentru care sarcina declararii, retinerii si platii este la angajator) si care depasesc nivelul a 12 salarii minime pe economie, au obligatia declararii si platii contributiilor sociale pentru pensii si sanatate.

Dupa stiinta mea sunt cu mult peste un milion de contribuabili care obtin astfel de venituri: cca 600.000 obtin venituri din chirii si arenda, vreo 400.000 din activitati independente/profesii libere (avocati, consultanti, mici meseriasi,etc), vreo 100.000 din investitii (dividente, tranzactionare actiuni, etc.) si alte cateva mii care obtin venituri din jocuri de noroc sau alte surse.

Peste 80% dintre acestia au obtinut venituri lunare mai mari decat salariul minim si chiar daca au si calitatea de salariati cu carte de munca vor trebui sa se deplaseze la ghiseele ANAF.

Colac peste pupaza, cei care aveau venituri fara a fi salariati si trebuiau sa depuna declaratia in luna mai sunt obligati acum sa o depuna pana la 31 ian!!! Foamea de bani, disperarea si mediocritatea psd-ista inghesuie milioane de romani cu forta la ghiseele ANAF.

Domnule prim ministru Tudose, dupa ce ati rezolvat problema cursului bancar al leului si a dobanzii de referinta, nu ati vrea sa il deranjati un pic si pe indolentul Misa sugerandu-i sa va promoveze un act normativ de prorogare a termenului depunerii declaratiilor fiscale? Sau vreti sa asistati neputincios la blocarea totala a activitatii ANAF?"