Ministrul sanatatii, Florian Bodog, a semnat marti, la Guvern, trei contracte de 19,8 milioane de euro pentru achizitionarea de echipamente medicale de imagistica. Potrivit unui comunicatul al Guvernului, 34 de spitale din tara si din Capitala vor fi dotate cu echipamente de imagistica de tip Computer Tomograf (14), Rezonanta Magnetica Nucleara (24) si 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicala de imagistica utilizata pentru stocarea, recuperarea, prezentarea si partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN).

Cele trei contracte de achizitie sunt finantate din Acordul de imprumut incheiat cu Banca Mondiala, in valoare totala de 250 de milioane euro, accesat in anul 2014, si deblocat in cursul anului 2017. Pe langa achizitia de echipamente de imagistica, Acordul cu Banca Mondiala mai prevede si constructia de sectii noi ATI si UPU, Centre de mari arsi, blocuri operatorii si reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialitati, precum si achizitii de echipamente necesare in sectiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliatie, imagistica, radioterapie si screening afectiuni oncologice.

"Sanatatea este o prioritate a Guvernului, alaturi de educatie si infrastructura. Dotarea cu echipamente medicale performante este un pas important in asigurarea serviciilor medicale de calitate. Pe de alta parte, este normal ca fiecare roman sa beneficieze de sprijin atunci cand are o problema de sanatate", a afirmat premierul Mihai Tudose.

La randul sau, ministrul sanatatii a precizat ca este responsabilitatea autoritatilor locale si a managerilor de spital sa asigure spatiile adecvate pentru instalarea echipamentelor de imagistica, pe care urmeaza sa le primeasca.