59% din medicamentele importate în Bulgaria din state membre UE se trimit înapoi prin export paralel, scrie cotidianul 24 Chasa, citat de Rador. Problema e similara cu cea din Romania, iar o asociatia bulgara avertizeaza ca solutiile romanesti nu au functionat.

Din cauza exportului paralel, în Bulgaria continuă să lipsească medicamente de importanţă vitală. Anunţul a fost făcut de Centrul pentru Protejarea Drepturilor în Sănătate, Asociaţia Hipofiza şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Sanătăţii în Bulgaria. Acestea citează date ale Agenţiei Naţionale pentru Venituri, Agenţiei Executive pentru Medicamente, Institutul Naţional de Statistică şi Agenţia "Vămi". Potrivit acestora, exportul paralel de medicamente se ridică la 1,5 miliarde de leva.

Instituţiile de control nu se coordonează între ele.

2/3 din firmele care exportă medicamente nu au anunţat Agenţia Executivă pentru Medicamente că fac asta. 91 de firme au declarat la Agenţia Naţională pentru Venituri că fac export, iar la Agenţia Executivă pentru Medicamente au ajuns doar 33 de înştiinţări, a menţionat Vania Dobreva de la Asociaţia Hipofiza. Dar nicio firmă nu a fost amendată, în pofida sancţiunilor, cuprinse între 50 şi 200 de mii de leva. "Nimeni, în prezent, nu urmăreşte ce se întâmplă în domeniu, firmele sunt lăsate să exporte după cum îşi doresc", a declarat ea.

480 de verificări au fost făcute de AEM în anul 2017, fiind formulate 50 de acuzaţii, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Acesta a asigurat că se lucrează la crearea unui sistem informatic care va urmări în timp real cantitatea de medicamente. În cazul epuizării se va opri exportul paralel. Lista întocmită cu medicamentele interzise la re-export nu va rezolva problema, crede Asociaţia Hipofiza, care dă ca exemplu România, unde în doi ani aceasta măsură nu a avut niciun efect. Comercianţii trebuie să încheie două contracte separate cu producătorii - unul pentru medicamentele pe care le plăteşte Casa de Asigurări de Sănătate, altul separat pentru cele care se vând la liber. În Spania lucrurile stau astfel încă din anul 1990. Acolo medicamentele sunt de asemenea foarte ieftine, a explicat Vania Dobreva.