Politisti romani din structurile de pasapoarte ar putea fi detasati, la cererea justificata a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale tarii in strainatate, pentru eliberarea mai rapida a documentelor de calatorie, arata un proiect de Ordonanta a Guvernului, pus joi in dezbatere publica pe site-ul Minsiterului Afacerilor Interne (MAI), informeaza News.ro.

Directia de PasapoarteFoto: Agerpres

Proiectul de Ordonanta a Guvernului prevede ca trimiterea politistilor in misiune temporara in strainatate se va face la solicitarea justificata a Ministerului Afacerilor Externe, iar aspectele care tin de organizare si de activitatile din misiuni vor fi stabilite printr-un protocol dintre MAI, Directia Generala de Pasapoarte si MAE.

Proiectul a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Misiterului Afacerilor Interne, iar propunerile pot fi trimise la adresa dgj_transparenta@mai.gov.ro pana in 14 ianuarie.

Vara trecuta, la sediul pentru eliberarea pasapoartelor din Pipera s-au format cozi de sute de oameni care au venit cu cateva ore bune inainte de inceperea programului pentru a fi siguri ca prind loc in fata si scapa de lunga asteptare pentru depunerea actelor. In timp ce la sediul din Pipera erau procesate peste 900 de cereri pe zi, la celelalte patru birouri nu erau procesate mai mult de 100 de solicitari. In urma acestor probleme, Ministerul Afacerilor Interne a luat mai multe masuri, astfel ca, pe langa deschiderea noului sediu al Serviciului de Pasapoarte Bucuresti in mall-ul Plaza Romania care a preluat activitatea a trei puncte de lucru din Capitala, cetatenii au putut depune cereri si ridica pasapoarte si de la celelalte doua puncte de lucru ale Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Bucuresti din Soseaua Pipera, numarul 49 si din Piata Amzei, numarul 13. La toate cele trei sedii s-au putut elibera atat pasapoarte simple electronice, cat si pasapoarte simple temporare.

De altfel, MAI a supus dezbaterii publice o serie de modificari si completari la Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, prin dublarea termenului de valabilitate a pasapoartelor pentru persoanele de peste 25 de ani, avand in vedere ca fizionomia acestora se schimba foarte putin, dar si limitarea situatiilor in care se poate solicita pasaport simplu temporar, pentru a evita aglomeratia de la ghisee.