Arabia Saudita a majorat cu 127% pretul benzinei la pompa, o initiativa destinata cresterii veniturilor la buget si reducerii dependentei celui mai mare exportator mondial de petrol de veniturile din petrol, informeaza Reuters, citat deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Incepand de luni, pretul unui litru de benzina cu cifra octanica 91 a fost majorat pana la 1,37 riali (0,37 centi) de la 0,75 riali, in timp ce pretul unui litru de benzina cu cifra octanica 95 a fost majorat la 2,04 riali (0,54 centi) de la 0,90 riali.

Pretul motorinei pentru camioane a ramas nemodificat. Chiar si dupa majorare, pretul la benzina in Arabia Saudita este unul dintre cele mai mici din intreaga lume.

De asemenea, Arabia Saudita a introdus luni o Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) de 5% pentru majoritatea bunurilor si serviciilor pentru a acoperi deficitul bugetar.

La finele lunii trecute, printul mostenitor Mohammed bin Salman a anuntat ca data tinta pentru eliminarea deficitului bugetar a fost amanata pentru 2023 in loc de data initiala de 2020, pentru a reduce presiunile la adresa cresterii economice.