Societatea de Medicina de Familie (SMF) Arad va depune plangere penala impotriva presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Laurentiu-Teodor Mihai, pe care il acuza ca a prezentat date false la discutarea bugetului, motiv pentru care s-a ajuns la subfinantarea asistentei medicale, informeaza news.ro.

In judetul Arad, o parte dintre medicii de familie au aderat la protest si nu mai elibereaza retete compensate, desi toti au semnat actele aditionate prin care isi prelungesc contractul cu CJAS.

Presedintele SMF Arad, Adrian Darabantiu, a declarat, miercuri, pentru News.ro, ca o parte dintre medicii de familie din judet au aderat la protestul privind subfinansarea asistentei medicale si nu elibereaza retete compensate sau gratuite si nici trimiteri.

In plus, Darabantiu a anuntat ca in urma consultarii membrilor SMF Arad, care reprezinta doua treimi din medicii de familie din judet, s-a decis sa se depuna o plangere penala impotriva presedintelui CNAS, Laurentiu-Teodor Mihai, pe care il acuza ca este responsabil de subfinantarea asistentei medicale prin prezentarea unor date false la discutarea bugetului pe 2018.

"Am discutat deja cu avocatii si vom depune la Parchet plangere penala impotriva presedintelui CNAS, care in sedinta Comisiei de sanatate, cand s-a discutat bugetul, cu tupeu si nesimtire a dezinformat, prezentand niste date false, valori ale punctului per capita si per serviciu mai mici, inducand in eroare Comisia. A sustinut ca va exista o crestere alocata medicinei de familiei dubla fata de cea reala, motiv pentru care amendamentele de crestere a fondurilor au fost respinse la discutarea bugetului", a spus Darabantiu.

Referitor la protestul din judet, presedintele SMF Arad nu a putut preciza cati medici de familie au aderat.

"Sunt multi care nu elibereaza retete in contract cu Casa, chiar daca au semnat actele aditionale. Nu avem inca o evidenta exacta, in cursul serii (miercuri - n.r.) ne vom intalni cu medicii de familie pentru a discuta, pentru ca noi vom avea si alte forme de protest. Am lasat ca fiecare medic sa decida daca va protesta, pentru ca nu am dorit sa afectam pacientii", a spus Darabantiu.