Uniunea Europeana a precizat luni ca "spera" ca dreptul de a demonstra va fi "garantat" in Iran, scena a cinci zile de proteste uneori violente fata de dificultatile economice si regimul presedintelui Hassan Rohani, transmite agentia de presa AFP, citata de Agerpres.

"Am urmarit manifestatiile cetatenilor iranieni din cursul ultimelor zile. Am fost in contact cu autoritatile iraniene si speram ca dreptul la demonstratie pasnica si cel privind libertatea de exprimare vor fi garantate, dupa declaratiile publice ale presedintelui Rohani", a declarat o purtatoare de cuvant a sefei diplomatiei europene, Federica Mogherini, intr-un comunicat.

"Vom continua sa urmarim evolutiile", a adaugat aceasta.

In total 13 persoane, dintre care zece manifestanti, si-au pierdut viata in violentele din cursul acestor proteste, izbucnite joi la Mashhad (nord-est), al doilea oras iranian, si care s-au raspandit rapid de-a lungul tarii.

Sute de persoane au fost arestate de la inceputul tulburarilor, dintre care unele au fost apoi eliberate.

Presedintele Rohani a recunoscut ca Iranul trebuie sa ofere "un spatiu" pentru ca populatia sa-si poata exprima "ingrijorarile cotidiene", dar a condamnat violentele si distrugerea bunurilor publice.

Pe de alta parte, liderul de la Casa Alba, Donald Trump, a afirmat luni ca 'timpul schimbarii' a venit in Iran.

Guvernul sau denunta in mod regulat acordul nuclear international incheiat in 2015 pentru a garanta utilizarea pasnica a programului atomic iranian.

UE sustine cu tarie acest acord istoric care permite, in opinia sa, evitarea unei curse a inarmarilor in Orientul Mijlociu.