Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie anunta ca isi vor continua protestele, dupa ce, spun medicii de familie, niciuna dintre problemele pentru care ei protesteaza de mai bine de o luna nu s-a rezolvat. Medicii de familie sustin si ca, in ultimele zile, ar fi fost intimidati si amenintati de catre casele judetene de asigurari de sanatate. Medicii de familie si-au anuntat, saptamana trecuta, intentia de a nu mai acorda consultatii decontate de CNAS incepand din 3 ianuarie 2018, consultatiile urmand sa se efectueze doar contra cost sau pro bono, in functie de decizia fiecarui medic. Medicii de familie ar urma sa nu mai elibereze nici retete compensate si bilete de trimitere.

Copil la medicFoto: Agerpres

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunta vineri, intr-un comunicat, ca "Dupa intalnirea de ieri, 28 decembrie, nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o luna!"

"In aceste conditii continuam sa fim indreptatiti sa ne cerem drepturile si sa refuzam semnarea actelor aditionale. Medicii de familie nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurari pana cand solicitarile lor vor fi luate in seama!", arata reprezentantii medicilor de familie.

Principalele nemultumiri ale medicilor de familie:

  • "Debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacientilor sa le fie mai usor in sistem nu este nici macar inca la nivel de proiect."
  • "Finantarea asistentei medicale primare a fost tratata cu maruntisuri, suma alocata prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativa fata de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacientii sa poata beneficia de servicii medicale de calitate."
  • "Dreptul la vacanta al medicilor de familie continua sa fie doar o promisiune, nefiind gasita o solutie."
  • "Suplimentarea fondurilor pentru buna funcționare a centrelor de permanenta este inca doar o promisiune."

Reprezentantii medicilor de familie sustin ca "Pe langa toate acestea, in ultimele zile medicii au fost intimidati si amenintati de catre casele judetene de asigurari de sanatate, pentru a asigura depunerea unor cereri fara valoare, neprevazute in contract si pentru semnarea actelor aditionale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fara ca pana acum aceste proceduri sa fi fost clamate ca ilegale, asa cum suntem amenintati acum!"

Ei adauga ca "Este hilar sa ameninti ca medicii de familie vor fi imediat inlocuiti, in conditiile crizei grave de personal si a incapacitatii caselor de a asigura macar medici inlocuitori!"