Mai multi parlamentari moldoveni au depus joi la Curtea Constitutionala o sesizare privind refuzul presedintelui Igor Dodon de a numi noii membri ai guvernului desemnati de coalitia de guvernare, transmite Deschide.md. Parlamentarii coalitiei cer Curtii o noua suspendare a lui Dodon, similara cu cea din octombrie, cand presedintele pro-rus a refuzat numirea unui nou ministru al Apararii.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

"Am adus un cadou de la Mos Craciun pentru domnul presedinte de tara... Va anuntam ca in numele majoritatii membrilor Comisiei juridice a Parlamentului, am inregistrat la Curtea Constitutionala sesizarea prin care am solicitat Inaltei Curti sa solutioneze acest blocaj institutional, generat de refuzul deliberat a presedintelui tarii de a numi repetat unii membri ai Guvernului. Pacat ca intram intr-un nou an cu un astfel de blocaj si, pentru a evita aceasta situatie neplacuta, am solicitat Inaltei Curti sa constate circumstantele care justifica instituirea interimatului functiei de presedinte al tarii, care va trebui sa numeasca membrii Guvernului si sa-i investeasca in functie", a declarat unul dintre parlamentarii care au depus sesizarea, potrivit Deschide.md.

La inceputul lunii decembrie, coalitia de guvernare din Republica Moldova a decis o remaniere masiva a guvernului condus de Pavel Filip. Dodon a semnat pe 21 decembrie decretele de demisie a ministrilor remaniati, dar a refuzat sa numeasca noii ministri, argumentandu-si decizia prin faptul ca majoritatea candidatilor propusi au demonstrat inconsecventa, lipsa de profesionalism si oportunism regretabil in functiile si activitatile desfasurate anterior.

Ulterior, premierul Pavel Filip a inaintat repetat aceeasi lista de persoane pentru functiile de vicepremieri si ministri, dar Dodon a respins-o astazi pentru a doua oara.