Ministrul Sanatatii, Florin Bodog, s-a intalnit, joi, cu reprezentantii tinerilor medici care au obtinut punctaj de promovare la concursurile de rezidentiat din anii 2015-2017, dar nu au inca loc sau post, informeaza news.ro. Bodog sustine ca a cerut sprijin Colegiului Medicilor pentru imbunatatirea cadrului legal astfel incat absolventii care au obtinut punctaj de promovare la rezidentiat sa poata lucra, cu competente limitate, in zone defavorizate sau izolate si in centre de permanenta, fiind cautate si solutii pentru ca ei sa poata lucra in compartimentele cu deficit de personal din directiile de sanatate publica.

Conform Ministerului Sanatatii, Florin Bodog i-a informat pe tinerii medici despre demersurile pe care le face in aceasta perioada pentru ca ei sa poata profesa.

"Sustin si sprijin orice medic care doreste sa munceasca in tara sa pentru pacientii romani si pentru sistemul nostru de sanatate. Insa Rezidentiatul este un concurs, nu un examen, avand o limita de locuri/posturi corelate cu capacitatea de pregatire a centrelor universitare si cu resursele financiare alocate. Anul acesta am primit aprobare de suplimentare cu 95 de locuri pentru domeniul medicina. Dar cred ca cel mai important acum pentru dumneavoastra este sa va dam posibilitatea sa va angajati in sistem. Pacientii din unitatile sanitare publice si cabinetele medicale au nevoie de expertiza dumneavoastra si am inceput discutiile cu toti factorii de decizie implicati pentru identificarea unor solutii optime", a declarat ministrul Sanatatii.

El le-a comunicat medicilor ca si in prezent exista cadrul legal care ofera posibilitatea absolventilor facultatilor de medicina care nu devin medici rezidenti sa desfasoare activitate ca medici cu competente limitate in cabinetele medicilor de familie, unitati sanitare, dispensare, sub indrumarea unui medic cu drept de practica.

"Am solicitat deja Colegiului Medicilor din Romania sprijinul pentru imbunatatirea cadrului legal astfel incat absolventii care au obtinut punctaj de promovare la Concursul de Rezidentiat sa poata desfasura activitati medicale cu competente limitate in zone defavorizate/izolate, centre de permanenta. Intentionez sa am o discutie pe aceasta tema cu presedintele CMR", a mai spus ministrul Sanatatii.

Bodog a mai sustinut ca ministerul a inceput sa identifice solutiile legale pentru ca acesti medici sa poata fi incadrati in compartimentele cu deficit de personal din directiile de sanatate publica.