Propaganda din Coreea de Nord este, mai nou, combatuta cu stick-uri USB si baloane cu buletine de stiri si documentare. In vreme ce tensiunile dintre programele nucleare ale Phenianului si Statele Unite continua, dezertorii regimului nord-coreean au inceput o campanie de informare a populatiei, sub numele "Flashdrive-uri pentru Libertate", scriePlaytech.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aproximativ 10.000 de flashdrive-uri au fost introduse pe ascuns in Coreea de Nord, potrivit lui Alex Gladstein, de la Fundatia pentru Drepturile Omului.

Pana in 2018, acestia vor sa ajunga la 100.000. "E un fel de a treia cale, cea de a elibera mintile", a explicat Gladstein. "Cream mici ferestre catre lumea exteriora astfel incat nord-coreenii sa ia decizii pentru ei insisi legate de viata lor".

In ultimele luni, atentia nord-coreenilor s-a mutat dinspre telenovele sud-coreene si videoclipurile muzicale ale lui Psy catre stiri si documentare. Astfel, eiau inceput sa aiba capacitatea sa puna la indoiala ideea adanc inradacinata ca familia Kim ar fi menita sa ii protejeze de lumea de afara.

Proiectul "Flashdrive-uri pentru Libertate" a reusit sa ofere, in total, populatiei material de citit cat pentru 48 de milioane de ore si 2 milioane de ore de film. Initiativa a ajuns pana acum la 1,1 milioane de oameni.

Operatiunea a inceput modest, in 2013. Pe atunci, baloane de hidrogen erau umplute cu DVD-uri, dolari si pliante si apoi erau lansate in aer. Metoda baloanelor este folosita in anotimpurile cu vanturi favorabile. Flashdrive-urile sunt insa un punct focal acum, din moment ce pot transmite mult mai multa informatie, se spune in articolu ce poate fi citit integralaici.