Mihai Politeanu de la Initiativa Romania a declarat miercuri dupa intalnirea cu Mihai Tudose de la Palatul Victoria ca i-a prezentat premierului trei solicitari, la una singura - cea privind sesizarea Comisiei de la Venetia cu privire la modificare justitiei - fiind primit un un raspuns "care nu este categoric". Protestele vor continua, a adaugat Politeanu.

Mihai Politeanu la iesirea de la discutiile cu premierul TudoseFoto: Captura Privesc.eu

Care sunt cele trei solicitari adresate premierului, potrivit lui Politeanu:

  1. Sesizarea Comisiei de la Venetia in privinta modificarii legilor justitiei si codurilor penale
  2. Amanarea prin OUG a aplicarii legilor justitiei pana cand Comisia de la Venetia isi spune opinia si are loc un dialog real privind aceste legi
  3. Demiterea imediata a ministrului justitiei, Tudorel Toader, "care demult nu mai este un partener credibil", atat pentru institutiile independente ale statului cat si pentru partenerii externi

"Aceasta intalnire nu e imbucuratoare din punctul nostru de vedere si solutia e in continuare protestul in strada", a adaugat sursa citata.

Intrebat cum a raspuns premierul la cererea privind amanarea (prorogarea) legilor justitiei prin Ordonanta de Urgenta, Mihai Politeanu a spus: "A fost un raspuns destul de general, acela ca executivul nu-si asuma Ordonante de Urgenta in materie penala".

In cee ce priveste demiterea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, ceruta de participantii la discutii, Mihai Politeanu a spus ca "am considerat raspunsul negativ, desi premierul nu a spus 'Nu'".

Premierul a fost de acord ca toate aceste discutii despre legile justitiei nu ar fi trebuit sa aiba loc si ca el ar fi trebuit sa aiba spatiul de a se ocupa de guvernare, a adaugat reprezentantul organizatiei "Initiativa Romania".

"Din cele trei solicitari, am primit un singur raspuns, privitor la sesizarea Comisiei de la Venetia. Nu e un raspuns categoric, premierul a zis ca in urmatoarele zile se va interesa asupra discutiilor purtate de Tudorel Toader cu Comisia de la Venetia si va lua o decizie in consecinta", a adaugat Politeanu.

Am primit un singur raspuns la cele trei cerinte ale noastra: referitor la sesizarea Comisiei de la Venetia, nu e un raspuns categoric, premierul a spus ca in urmatoarele zile se va interesa asupra discutiilor lui Tudorel Toader cu Comisia de la Venetia, a adaugat Politeanu.

Intalnirea premierului Mihai Tudose cu reprezentantii organizatiilor civice a inceput la ora 11.00, la Palatul Victoria si a durat. La discutii au participat si reprezentanti ai unor organizatii aflate la originea protestelor privind legislatia penala, care i-au solicitat lui Tudose o discutie pe tema legilor justitiei si a modificarilor codurilor penale.