Aproximativ 163.000 de persoane si peste 44.700 de mijloace de transport au tranzitat frontierele romanesti in ultimele 24 de ore, o crestere a traficului cu circa 20% fata de media zilnica. Politistii de frontiera preconizeaza in continuare o crestere a valorilor de trafic la punctele de frontiera, in special la cea cu Ungaria, pe sensul de intrare in tara, si recomanda utilizarea tuturor punctelor de trecere existente.

Aglomeratie in vamiFoto: Politia de Frontiera

Politia de Frontiera Romana informeaza vineri intr-un comunicat ca, "in ultimele 24 de ore, traficul de persoane si mijloace de transport prin punctele de trecere la nivelul intregii tari a fost de aproximativ 163.000 treceri persoane, atat pe sensul de intrare cat si pe cel de iesire din tara si de peste 44.700 treceri mijloace de transport, fiind inregistrata o crestere cu aproximativ 20% fata de media zilnica. La frontiera cu Ungaria s-au prezentat aproximativ 27.500 persoane si 11.250 mijloace de transport, cel mai tranzitat punct de la frontiera fiind P.T.F. Nadlac II Autostrada, prin care, in ultimele 24 de ore, au trecut aproximativ 14.000 de persoane si de peste 5.700 de mijloace de transport".

"In urmatoarea perioada, avand in vedere apropierea Sarbatorilor de Iarna, este preconizata, in continuare, o crestere a valorilor de trafic la punctele de trecere a frontierei, in special la frontiera cu Ungaria, pe sensul de intrare in Romania", precizeaza Politia de Frontiera, recomandand astfel participantilor la trafic "tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt".

"Avand in vedere ca cele mai mari valori de trafic sunt inregistrate in punctele Bors si Nadlac II, recomandam utilizarea si a celorlalte puncte de trecere deschise traficului international de la granita de vest. De exemplu, in apropierea PTF Nadlac Autostrada se afla Punctul vechi de Trecere a Frontierei Nadlac. De asemenea, pe raza judetului Arad mai functioneaza in regim non-stop PTF Turnu si Varsand, iar in judetul Bihor, pe langa PTF Bors, sunt deschise permanent P.T.F. Salonta si Valea lui Mihai", explica Politia de Frontiera in comunicat.

Comunicatul mai mentioneaza ca "la frontiera romano-ungara sunt 11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier si, in total, sunt disponibile, atat pe sensul de intrare in tara, cat si pe sensul de iesire, cate 52/54 de benzi de control pe sens".

"Conducerea Politiei de Frontiera Romana a dispus masuri de suplimentare a personalului politiei de frontiera pana la capacitatea maxima permisa de infrastructura fiecarui punct de trecere, in functie de dinamica valorilor de trafic. In aceasta perioada, actioneaza zilnic la nivelul intregii frontiere peste 4.200 politisti de frontiera, urmand ca numarul acestora sa fi suplimentat cu efective de rezerva si interventie. De asemenea, este folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei si au fost acoperite cu politisti de frontiera toate arterele de control disponibile, in limita configuratiei punctelor de frontiera", mai informeaza sursa citata.

Politia de Frontiera reaminteste in final ca a dezvoltat aplicatia Trafic on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.