"Cel mai destept baiat din energie", potrivit unor surse judiciare omul de afaceri Bogdan Buzaianu, a apelat, pentru a fi sprijinit sa pastreze contractele pe care firmele sale le aveau cu Hidroelectrica, la Elena Udrea, desi aceasta il critica public, potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, transmite Agerpres.

"El este considerat 'cel mai destept baiat din energie', intrucat firmele infiintate de el sau in care si-a instalat formal apropiati sau colaboratori au obtinut de la Hidroelectrica SA, prin incredintare directa, in baza unor contracte cu valoare foarte mare, energie la preturi cu mult sub pretul pietei, pe care a revandut-o, inclusiv catre intreprinderi de stat", se arata in rechizitoriu.

Potrivit documentului, omul de afaceri a decis sa o abordeze pe Elena Udrea, in conditiile in care aceasta, la fel ca si presedintele de la acea vreme, Traian Basescu, au atacat public, in repetate randuri, asa-numitii "baieti destepti din energie".

"Dupa ce (...) si Elena Udrea l-au criticat in repetate randuri pe (...), acesta a luat in calcul varianta vanzarii afacerii sale. O oferta mai serioasa a gasit-o in anul 2010, din partea unui fond de investitii din Qatar. Suma in joc era de circa 1,3 miliarde de dolari. (...) Pentru (...) parea ca persoanele cu care se razboieste sunt (...) si Elena Gabriela Udrea. Dupa discutii cu Radu Ioan Budeanu, (...) a decis ca ar fi bine sa o abordeze pe Elena Udrea, colaboratoarea lui (...). Asta se petrecea la finele anului 2010. Pentru ca (...) sa-si vanda afacerea celor din Qatar, avea nevoie ca autoritatile sa nu-i deranjeze, macar pentru moment, contractele cu Hidroelectrica SA si ca politicienii influenti sa nu-i fie ostili in public", se mai mentioneaza in rechizitoriu.

Conform aceleiasi surse, in perioada iulie-august 2011, la indemnul Elenei Udrea, Radu Budeanu a contactat-o pe o apropiata a acesteia, careia i-a explicat ca Buzaianu doreste o interventie pe langa reprezentantii Hidroelectrica, pentru a fi mentinute contractele incheiate de firmele sale.

"Radu Ioan Budeanu a vizitat-o de mai multe ori pe (...), interesandu-se ce a spus Elena Gabriela Udrea, daca se implica sau nu in rezolvarea problemelor lui (...). Pentru a o scoate din inertie pe Elena Gabriela Udrea, intr-una din discutiile cu (...), Radu Ioan Budeanu a avansat suma de 5 milioane de dolari, afirmand ca aceasta e suma pe care (...) e dispus sa i-o dea Elenei Gabriela Udrea. (...) i-a adus la cunostinta Elenei Gabriela Udrea oferta si conditiile care o insoteau, iar aceasta si-a exprimat neindoielnic acordul. (...) In conditiile in care (...) ii cerea Elenei Udrea sa-si traficheze influenta, in schimbul unei sume de bani, 'OK'- ul exprimat de aceasta e, fara dubiu, o acceptare clara a foloaselor necuvenite oferite si o promisiune ca isi va folosi influenta", mai sustin procurorii.

In acest dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a Elenei Udrea pentru trafic de influenta si spalare a banilor si a lui Dan Andronic pentru marturie mincinoasa.