Parlamentarii USR au depus vineri proiectul Legii Mirosurilor, o inițiativa legislativă referitoare la calitătea aerului din preajma depozitelor de deșeuri, fermelor zootehnice sau combinatelor petro-chimice, potrivit unui comunicat de presa.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Această lege va da un instrument puternic Gărzii de Mediu pentru a putea rezolva situații în care analizele chimice arată că poluarea este prevăzută in limitele date de Legea Calității Aerului. Ca reprezentant al unei comunități grav afectate de mirosuri pestilențiale de ani de zile, sunt foarte bucuros că am reușit să construim un grup de lucru la Clusterul de Mediu USR care să transforme această lege în realitate", a declarat deputatul Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu.

Principalele prevederi ale Legii Mirosurilor:

  •     Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
  •     Se reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
  •     Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
  •     La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevederea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
  •     Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Propunerea legislativă a fost semnată de numeroși parlamentari de la mai multe partide politice. Anul viitor, ea va fi dezbătută în comisiile de specialitate și va ajunge pe masa senatorilor și deputaților pentru adoptare.