Ministerul roman de externe a raspuns la scrisoarea celor sapte ambasadori din tari UE care au trasmis un mesaj dur contra modificarilor pe care le face puterea la legile justitiei, MAE afirmand ca este deschis pentru "un dialog real si concret cu partenerii nostri europeni, acum cand avem textele legilor adoptate de Parlament."

Ce spune MAE:

"Am luat nota de pozitia exprimata de cei 7 parteneri si aliati ai Romaniei cu privire la evolutiile din domeniul justitiei. Reasigurand asupra atasamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimam deschiderea pentru un dialog real si concret cu partenerii nostri europeni, acum cand avem textele legilor adoptate de Parlament.

De asemenea, vom continua consultarile si cu Comisia Europeana. Consideram ca orice analiza a acestor evolutii trebuie sa tina cont si de un dialog cu reprezentantii din Parlament privind substanta concreta a modificarilor legislative propuse.

Mentionam ca nicio initiativa cu impact asupra cetatenilor nu este adoptata in lipsa unor dezbateri parlamentare, consultari si comunicari publice organizate de institutiile abilitate si de Parlament.

Reiteram ca intarirea statului de drept si lupta impotriva coruptiei fac parte din prioritatile asumate de Guvern."

Ambasadorii a sapte state membre UE - Franta, Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda si Suedia - au facut joi apella reprezentantii coalitie de guvernare "sa evite orice actiune care ar putea duce la slabirea independentei sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei si sa ceara, fara intarziere, avizul necesar al Comisiei de la Venetia, pentru a mentine astfel independenta sistemului judiciar si a pastra intact procesul de reforma in general".