Incepand din aceasta dimineata, vor avea loc testari in vederea implementarii sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta RO-ALERT, informeaza un comunicat al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Ro-alertFoto: IGSU

Practic, in zonele unde se vor realiza verificarile, pe terminalele conectate la retelele operatorilor de telefonie mobila din Romania vor aparea notificari cu mesajul "Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT".

"Asiguram cetatenii ca aceste testari sunt absolut necesare si apelam la intelegerea acestora pentru eventualul disconfort creat", se spune in comunicatul citat.

In etapa ulterioara, IGSU va stabili tipurile de risc si nivelurile de gravitate ale evenimentelor pentru care va fi utilizata aplicatia. De asemenea, se vor cauta solutii tehnice pentru integrarea aplicatiei cu celelalte sisteme informatice utilizate de catre autoritatile care emit avertizari.

Sistemul de avertizare a populatiei RO-ALERT, care urmeaza sa fie implementat cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si operatorilor de telefonie mobila, va permite informarea rapida a cetatenilor aflati in zonele cu risc major de dezastre, pentru adoptarea unui comportament adecvat necesar asigurarii autoprotectiei in caz de urgenta majora.