"In decembrie 1989 in Romania a avut loc o Revolutie, indiferent de ceea ce se straduiesc sa acrediteze cei carora acest act de demnitate nu le este pe plac", scrie pe blogul personal Ion Iliescu vineri, la "douazeci si opt de ani de la victoria revoltei populare".

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Afirmatiile lui Iliescu vin dupa ce luni, Parchetul Militar a spus ca, in Dosarul Revolutiei, "a fost stabilita componenta comandamentului politico-militar care a preluat, in timp foarte scurt, dupa fuga presedintelui in exercitiu, puterea totala in Romania" si ca "in decembrie 1989 nu a existat vid de putere". De asemenea, spune parchetul, "s-a realizat edificarea partiala referitoare la declansarea si executarea diversiunii militare incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989. Este cert faptul ca diversiunea a existat, s-a manifestat complex pe mai multe planuri, fiind cauza principala a numeroaselor decese, vatamari corporale si distrugeri survenite."

Ce spune Iliescu vineri, in postarea intitulata "Revolutia Romana, un act de demnitate nationala":

"Se implinesc, azi, 22 decembrie 2017, douazeci si opt de ani de la victoria revoltei populare care a marcat inceputul Revolutiei Romane.

In decembrie 1989 in Romania a avut loc o Revolutie, indiferent de ceea ce se straduiesc sa acrediteze cei carora acest act de demnitate nu le este pe plac. A fost o schimbare radicala de sistem politic, s-au schimbat dramatic institutiile statului, natura lor, s-a trecut de la un regim totalitar la unul democratic. Au aparut insitutii noi, noi drepturi si libertati civice, Romania s-a deschis spre lume.

Nevoia de libertate, de democratie, a jucat rolul de motor al schimbarii. Privatiunile de tot felul, umilintele unei vieti la limita supravietuirii, din ultimii ani ai ceausismului, au fost declansatorul revoltei populare. O revolta care mocnea, Timisoara fiind locul in care ea a izbucnit la suprafata, dupa ce la Iasi, represiunea Securitatii a inabusit o actiune similara.

Democratia s-a construit pe jertfa unor oameni, care au pus viata lor la temelia noii Romanii, jertfa pe care o onoram, si o regretam, in acelasi timp, pentru ca nimeni n-ar trebui sa fie obligat sa se sacrifice pentru ideile si credintele lui. Pentru ca jertfa lor sa aiba un sens pentru noile generatii, trebuie ca, alaturi de drepturi si libertati, sa invatam sa ne asumam si responsabilitatile care deriva din starea noastra de cetateni.

Mostenirea Revolutiei Romane este una eminamente pozitiva, si ea trebuie aparata de toti cei care cred in libertate si in democratie. Ma inclin in fata memoriei tuturor celor care au luptat pentru libertate in anii totalitarismelor romanesti, a celor care, in decembrie 1989, au facut posibila schimbarea care a adus Romania in familia natiunilor europene."