Ministrul Apararii, Mihai Fifor, si cel al Sanatatii, Florian Bodog, au semnat, vineri, protocolul de predare-primire a patrimoniului Institutului "Cantacuzino", care trece de la MS la MApN, transmite Agerpres.

"Este o decizie guvernamentala importanta, iar de la preluarea mandatului am promis primului-ministru ca ne vom ocupa, impreuna cu dl ministru al Sanatatii, de preluarea efectiva a acestui institut. Discutam de una dintre cele mai importante institutii de cercetare din tara, o institutie cu traditie, (...) intrata, din pacate, intr-un con de umbra in ultimii ani, dar institutie esentiala pentru ceea ce credem noi ca se poate numi in momentul de fata securitate in sanatate in Romania si siguranta in acest domeniu. Prin urmare, Institutul, de astazi, trece oficial la Ministerul Apararii Nationale", a spus Fifor, dupa semnarea protocolului.

El a aratat ca exista un plan "extrem de riguros de reasezare" a Institutului, elaborat impreuna cu Directia medicala a MApN si actuala conducere a "Cantacuzino".

"Dupa sarbatori, imediat incepem sa lucram pe programul de management al Institutului, urmand ca, totodata, sa gandim repornirea motoarelor acestuia", a afirmat ministrul Apararii.

Fifor a aratat ca doreste ca imediat dupa sarbatori sa fie organizata o intalnire la Institutul "Cantacuzino" pentru prezentarea primelor masuri pe care MApN le va lua.

"Ne pregatim sa turam motoarele si sa reluam productia de vaccin, pentru ca lucrul acesta este extrem de important, dincolo de faptul ca la Institutul 'Cantacuzino' se afla laboratoare de referinta, ca la Institutul 'Cantacuzino' se afla, (...) daca nu ma insel, o banca de tulpini de virusi", a spus ministrul.

El a mentionat ca se doreste mutarea productiei Institutului "Cantacuzino" in baza de la Baneasa, cu o investitie Greenfield. Ministrul a aratat ca sunt necesare foarte mari investitii si in ceea ce priveste baza Institutului din zona Eroilor.

De asemenea, ministrul Apararii a dat asigurari ca nimeni nu va pleca de la Institutul "Cantacuzino".

"Nimeni nu pleaca de la Institutul 'Cantacuzino' (...), dimpotriva, impreuna cu dl prim-ministru Tudose vom gasi solutia imediat dupa sarbatori sa putem sa facem incadrari la Institutul 'Cantacuzino', pentru ca este un deficit foarte mare de personal. Poate ca una dintre cele mai importante probleme ale acestui Institut este tocmai deficitul de specialisti. (...) De astazi, Institutul 'Cantacuzino' o sa aiba regim de unitate militara, este o discutie pe care o facem impreuna cu seful Apararii si cu colegii de la Directia medicala si vom vedea cum balansam partea aceasta de personal astfel incat lucrurile sa intre totusi intr-o rigoare militara. Asta nu inseamna ca tot personalul civil de la Institutul 'Cantacuzino' de maine va deveni personal militar, nici vorba de asa ceva", a afirmat Fifor.