Reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie spun ca au luat act cu surprindere de raspunsul Ministrului Sanatatii cu privire la suplimentarea de buget si de raspunsul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cu privire la discutiile asupra contractului-cadru. Medicii de familie spun ca au primit pana acum doar "intentii de rezolvare" a problemelor lor si ca refuza un "dialog al surzilor". Ei si-au anuntat, in urma cu doua zile, intentia de a nu mai acorda consultatii decontate de CNAS incepand din 3 ianuarie 2018, consultatiile urmand sa se efectueze doar contra cost sau pro bono, in functie de decizia fiecarui medic.

Copil la medicFoto: Agerpres

Bugetul pentru medicina de familie va creste, anul viitor, cu 278 de milioane de lei, a declarat joi ministrul Sanatatii, Florian Bodog, in urma unei intalniri cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Anuntul lui Bodog a venit la o zi dupa ce medicii de familie au hotarat sa nu mai acorde servici, decontate de casele de asigurari de sanatate incepand cu data de 3 ianuarie 2018. In aceasta situatie, consultatiile in cabinetele medicilor de familie ar urma sa se efectueze doar contra cost sau pro bono, in functie de decizia fiecarui medic. Medicii de familie ar urma sa nu mai elibereze nici retete compensate si bilete de trimitere.

Motivul este nesemnarea actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene.

Medicii de familie anuntasera, miercuri, intr-un comunicat, ca nu vor mai acorda consultatii decontate incepand din 3 ianuarie 2008, ei fiind nemultumiti de faptul ca "In locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei, prevede o stagnare la 5.8% ! "

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a transmis joi ca "solicita responsabilitate" din partea medicilor de familie. "Conducerea institutiei a avut mai multe runde de discutii cu reprezentantii medicilor de familie, in urma carora s-au convenit numeroase modificari ale proiectului Contractului-cadru ce va reglementa conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2018. Totodata, proiectul bugetului CNAS pentru anul viitor, aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului, prevede o majorare cu peste 17% a fondurilor alocate asistentei medicale primare fata de anul in curs, acesta fiind domeniul de asistenta medicala cu cea mai mare crestere de finantare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicina de familie vor creste in medie cu procentul mentionat, urmand sa ajunga in total la aproape 2 miliarde lei", a aratat CNAS, intr-un comunicat.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine si ca circa 70% dintre masurile discutate cu reprezentantii medicilor de familie au fost incluse in proiectul noului Contract-cadru.

  • Reactia medicilor de familie: Refuzam sa mai avem un dialog al surzilor!

Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie arata, intr-un comunicat, ca au luat act cu surprindere de raspunsul Ministrului Sanatatii cu privire la suplimentarea de buget si de raspunsul CNAS cu privire la discutiile asupra contractului-cadru.

"Suplimentarea de care vorbeste domnul ministru si la care se refera ca la a fost luata in calcul la precizarea procentului de 5.8% precizat deja de ieri in comunicatul nostru. Cresterea finantarii anuntata de CNAS nu a fost initiata de CNAS si oricum, pastreaza asistenta medicala primara la acelasi procent din FNUASS, de 5,8%, ca in acest an. Cu aceasta suplimentare procentul alocat AMP abia ajunge la procentul egal din anul in curs si este departe de tinta solicitata de 10%. Suntem surprinsi de asemenea ca ministrul nu face deloc precizari legate de celelalte puncte ramase in analiza, deoarece finantarea, care dupa cum se vede, a ramas nerezolvata, este doar unul din cele deja precizate. Ne asteptam ca Ministrul Sanatatii sa fie un adevarat mediator, care sa gaseasca solutii problemelor din asistenta medicala primara. Din pacate, pana acum nu am primit decat de rezolvare", arata reprezentantii medicilor de familie, intr-un comunicat.

"Comunicatul MS nu aduce lamuriri nici in privinta debirocratizarii, a flexibilizarii protocoalelor de prescriere, nici a vacantei legale pentru MF. Mai mult, precizam ca ministerul pare sa fi uitat de finantarea centrelor de permanenta, pentru care s-a discutat si agreat un tarif in urma cu mai bine de o luna, dar nu se regaseste in actualul proiect de buget. Prin urmare, consideram ca invitatia la dialog este strict formala si decidem sa ne mentinem punctul de vedere."

"Din pacate, s-a demonstrat in atatia ani ca gestionarul banilor platiti de oameni pentru sanatate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este departe de a fi interesata de nevoile pacientilor! S-au facut legi proaste, sisteme informatice proaste pe bani publici. S-a ingradit accesul oamenilor la ingrijiri si la medicatia necesara. Scandalurile recente intaresc acest lucru!", spun reprezentantii medicilor de familie.

"Suntem de acord ca este nevoie de dialog, Dar un dialog care sa porneasca de la premisa unei schimbari de paradigma, prin care CNAS sa isi asume responsabilitatea fireasca pentru serviciile medicale necesare oamenilor si respectul firesc pe care trebuie sa il acorde medicilor. Nu ne-am dorit "pozitii de forta", dar din pacate, calea argumentelor a esuat! Tocmai pentru ca am dorit dialogul, am avut mai multe runde de intalniri la CNAS, in buna parte, timp risipit. Exista unele modificari pozitive, dar majoritatea problemelor esentiale au primit raspunsuri de tipul: "vom analiza, vom gandi, vom studia, nu se poate, trebuie modificate alte legi, nu face obiectul contractului" etc", adauga ei.

Medicii de familie arata ca "Contrar celor afirmate in comunicatul CNAS, in afara de depunerea online a actelor la contractare, pe care o facem odata pe an, NIMIC din ceea ce inseamna debirocratizare reala nu afost acceptat! Vom continua sa scriem in multe exemplare retete albe, verzi, galbene, sa avem cate doua imprimate diferite, sa tiparim formulare tipizate, sa strangem scrisori medicale, sa punem oamenii pe drumuri dupa scrisori medicale, sa strangem cupoane de pensii, sa lucram in paralel in aceleasi sisteme informatice care dau rateuri zilnic si in vechile registre si fise prafuite etc etc."

"CNAS nu si-a asumat nicio responsabilitate pentru functionarea catastrofala a sistemelor informatice, care chinuie medici si pacienti deopotriva si care genereaza imputari medicilor. Imputarile si sanctiunile curg in continuare pentru motive care frizeaza absurdul si demonstreaza ignorarea continuaa a nevoilor pacientilor de catre cei care le colecteaza banii de asigurari! Noi ramanem vinovatii de serviciu pentru retete date unor oameni care au nevoie de ele, pentru protocoale dinadins neclare, pentru ca nu am refuzat dreptul pacientilor la tratament, pentru ca unii pensionari au cativa lei dobanda in banci!", mai spun reprezentantii medicilor de familie.

Ei dau asigurari ca "Vom face tot posibilul ca pacientii nostri sa nu sufere. De altfel, ei stiu bine care este realitatea din cabinete, oricat ar incerca unii sa manipuleze adevarul."

"Reamintim ca am decis sa iesim in strada tocmai ca sa nu fim nevoiti sa intrerupem activitatea cabinetelor. De atunci ne zbatem sa gasim solutii si sa avem in dialog adevarat. Desi ni s-a promis sprijin, acesta nu s-a concretizat. Medicii de familie din majoritatea judetelor au decis ca asa nu se mai poate. Ne dorim sa ne practicam meseria de doctori, nu de administratori ai sistemului. Dorim dialog adevarat si refuzam sa mai avem un

", incheie reprezentantii medicilor de familie.