Parlamentul de la Chisinau a ales joi un nou sef la Serviciul de Informatii si Securitate - fostul ministru al justitiei din perioada guvernarii comuniste, Vitalie Parlog, anunta Radio Europa Libera.

Schimbarea vine dupa ce coalitia dominata de democrati a schimbat sapte ministri din guvernul Filip si a inceput pregatirile pentru prelungirea, cu inca trei ani, a termenului de aflare in functie a magistratilor curtii constitutionale, semn, spun analistii, ca guvernarea este intr-un amplu proces de loializare a institutiilor in perspectiva scrutinului parlamentar din 2018.

Vitalie Parlog a fost ministru al justitiei intre 2006 si 2009 intr-un guvern comunist, guvern pe care l-a si condus in calitate de interimar inainte ca guvernarea sa fie transferata de la comunisti la Alianta pentru Integrare Europeana.

A figurat pe listele cu care formatiunea lui Vladimir Voronin a participat la ultimele alegeri parlamentare in 2014.

"Nu va jeneaza cine va propune pe dvs. in functia respectiva?", l-a intrebat Vladimir Voronin, cel care ulterior, insa, s-a grabit sa-i laude competentele, in conditiile in care Parlog l-a aparat, in calitate de avocat, pe fiul lui Voronin.

Anterior, Vitalie Parlog a fost presedinte al Comisiei pentru controlul fisierelor INTERPOL, pozitie importanta, spun cunoscatorii, de care depinde pe cine da sau nu in cautare cunoscuta organizatie politieneasca internationala.