Filmul "Cat ne costa coruptia", realizat de catre tinerii Alex Lungu si Liviu Barbulescu, a fost distins cu Premiul intai cu ocazia Galei Anticoruptie organizate de Asociatia Platforma "Initiativa Romania" si desfasurate la Quantic Club din Bucuresti, in prezenta doamnei Michele Ramis, Ambasadoarea Frantei in Romania. Fapte reale, exprimate intr-un mod direct, limpede si documentat si solutii aflate la indemana tuturor - sunt, pe scurt, elementele pe care juriul competitiei de scurtmetraje anticoruptie "Once Upon a Time in Romania", Ambasada Frantei si Institutul Francez din Romania le-au apreciat.

Gala anticoruptieFoto: Hotnews

Scurtmetrajul se prezinta sub forma unei infografii, dar reuseste sa faca lizibile si de inteles cifre si statistici pe care media nu le explica intotdeauna. Astfel, filmul traduce efectele coruptiei in exemple concrete, imediate, din viata de toate zilele, conturand imaginea amplorii pierderilor provocate de coruptie atat statului si economiei cat si cetateanului obisnuit. Pedagogic dar nu didacticist, serios dar fara a se feri de notele de umor, Cat ne costa coruptia nu face deloc apel la exaltare sau la emfaza si are meritul special de a propune solutii concrete. Scurtmetrajul invita publicul sa fie vigilent fata de mica si marea coruptie, sa se implice si sa actioneze cu hotarare pentru combaterea acestui fenomen.

"Ambasada Frantei si Institutul Francez din Romania considera ca scurtmetrajul "Cat ne costa coruptia" corespunde cel mai bine criteriilor educative, artistice si de originalitate pe care si le-au fixat. Mesajul "Nu cadeti prada neincrederii in cei din jur", mesaj pozitiv vehiculat de catre acest film, merita sa fie facut cunoscut pentru a incuraja si a propaga civismul in viata cotidiana, civismul cetateanului bine informat", a precizat doamna Michele Ramis.

Premiul consta intr-o recompensa financiara de 1000 de euro pentru cei doi realizatori, Alex Lungu si Liviu Barbulescu, oferita de Ambasada Frantei si Institutul Francez din Romania, precum si intr-o subventie pentru dezvoltarea acestui proiect cinematografic in valoare de 4000 de euro pusa la dispozitie de Fundatia germana "Friedrich Naumann pentru libertate".

Juriul concursului "Once Upon a Time in Romania" a fost compus din: Irina Margareta Nistor (critic de film), Brindusa Armanca (jurnalista si profesor universitar), Elena Ghioc (Presedinta Asociatiei Platforma "Initiativa Romania"), Christopher Duggan (Ambasada Canadei in Romania, Bulgaria si Republica Moldova), Stephane Cesari (Ambasada Frantei in Romania), Raimar Wagner (Fundatia "Friedrich Naumann pentru libertate"), Tedy Necula (regizor de film), Adrian Teslovan (Borsec), Alin Dinca (Rock FM), Codrut Baciu (IQads), Gabriel Bejan (VICE Romania). 38 de scurtmetraje au fost inscrise in competitie.

Organizata intr-un context social tensionat, Gala Anticoruptie a reunit aproape 250 de participanti, cineasti, critici de film, dar si reprezentanti ai societatii civile si ai partenerilor diplomatici de la ambasadele Canadei, Frantei si Germaniei. "Suntem incredintati ca evenimentul din acesta seara este si o expresie a sprijinului oferit celor care, in Romania, actioneaza in favoarea valorilor democratice, a statului de drept si a independentei justitiei", a subliniat doamna Michele Ramis, Ambasadoarea Frantei in Romania.

Filmul Cat ne costa coruptia poate fi vizionat aici - https://www.onceinromania.ro/the-fellowship-of-good-men/?contest=video-detail&video_id=4375.