Cei doi bebelusi care au murit luna trecuta la Maternitatea Cuza Voda din Iasi nu au luat bacteria Klebsiella din spital, ci, cel mai probabil, de la vizitatori, sustin reprezentantii Directiei de Sanatate Publica din Iasi, potrivit News.ro. Directorul DSP Iasi, Liviu Stafie a declarat joi ca ancheta declansata in cazul bebelusilor morti la Maternitatea Cuza Voda arata ca micutii nu au contractat bacteria Klebsiella din spital, ci cel mai probabil de la apartinatorii acestora, care i-au vizitat.

El a mai afirmat ca au fost recoltate mai multe probe din spital, inclusiv de la angajati, iar rezultatele au fost negative: "S-au recoltat de la inceputul anchetei 29 de probe din spital. Au fost analizate din punct de vedere epidemiologic si au fost negative."

Directia de Sanatate Publica Iasi, dar si conducerea Maternitatii Cuza Voda din oras au demarat anchete la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce doi bebelusi nascuti prematur au murit, fiind infectati cu bacteria Klebsiella.

Cei doi bebelusi cantareau la nastere 1.700 de grame, respectiv 1.100 de grame si se aflau in Centrul de Terapie Neonatala din cadrul Maternitatii Cuza Voda din Iasi.

Medicii spitalului au confirmat faptul ca moartea bebelusilor ar fi cauzata de infectia cu bacteria Klebsiella, dar au precizat ca probele bacteriologice luate in interiorul spitalului de pe echipamente, dar si de la cadrele medicale nu au confirmat existenta bacteriei, ceea ce ar insemna ca infectiile ar putea proveni din exteriorul unitatii medicale.

Directorul medical al maternitatii Cuza Voda din Iasi, Maria Stamatin a declarat ca in spital, toate echipamentele sunt sterilizate corespunzator si ca exista protocoale de ingrijire clar stabilite.

Medicul Maria Stamatin a explicat ca este posibil ca bacteria sa fi fost adusa in spital de catre apartinatorii copiilor.