Forumul Judecatorilor cere Inaltei Curti sesizarea Curtii Constitutionale si a Comisiei de la Venetia pe modificarile aduse la statutul magistratilor

de DT     HotNews.ro
Joi, 21 decembrie 2017, 12:19 Actualitate | Esenţial


 documente
(21 Dec 2017) DOC, 451KB
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania solicita Inaltei Curti de Casatiei si Justitiei sa sesizeze Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia cu privire la modificarile aduse legii 303/2004 privind statutul magistratilor. In scrisoarea adresata presedintei Inaltei Curti, Cristina Tarcea, Asociatia solicitia sa faca “orice alt demers care să asigure respectarea statutului magistratului, respectiv să garanteze independența și imparțialitatea justiției”.
  • Vezi in documentul atasat observatiile formulate de Formului Judecatorilor si modificarile la statutul magistratilor considerate neconstitutionale
Forumul Judecatorilor arata ca a fost incalcata Constitutia atat in ce priveste modul cum au fost adoptate legile, fara dezbateri si impotriva vointei magistratilor, cat si pe chestiuni de fond.

“Dezbaterea parlamentară desfășurată cu privire la acest proiect de lege, asumat de 10 deputați și senatori, prin deturnarea unui proiect promovat în PowerPoint de Ministrul Justiției, la 23 august 2017, a ignorat punctul de vedere covârșitor majoritar al magistraturii și avizele consecutive negative emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, prin urmare, este din start neconform cu legea fundamentală. De asemenea, inclusiv normele legislative ce prevăd avizul Consiliului Superior al Magistraturii trebuie interpretate în spiritul loialității față de Legea fundamentală și obligației autorităților publice de a aplica Mecanismul de cooperare și verificare şi a da curs recomandărilor stabilite în acest cadru”, se arata in observatiile formulate de Forumul Judecatorilor.

In ce priveste fondul problemei, Asociatia a inventariat nu mai putin de 30 de incalcari ale legii fundamentale, toate vizand o serie de articole care modifica statutul magistratilor.

Adunarea generala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie va decide joi, la ora 13:00, daca sesizeaza Curtea Constitutionala in legatura cu modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor. Legea privind Statutul magistratilor a fost votata marti de Senat, in calitate de camera decizionala, in lipsa opozitiei, care a parasit sala. S-au votat noi prevederi privind raspunderea magistratilor - precum aceea ca statul se indreapta obligatoriu impotriva magistratului care a comis eroarea judiciara.

Legea 303/2004 privind statutul magistratilor a fost modificata la propunerea senatorului PSD Serban Nicolae.

Senatul a adoptat mai multe amendamente la art. 96 privind raspunderea magistratilor, amendamentele apartinand-i lui Serban Nicolae si fiind respinse, anterior, in comisia speciala a lui Florin Iordache.


Citeste mai multe despre   
1535 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version