Medicul Mihai Lucan a fost adus joi dimineata la sediul central al DIICOT din Capitala, pentru a fi audiat intr-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei. La sediul DIICOT a fost adus si fiul medicului, relateaza Agerpres.

Pana in prezent, doua persoane au fost retinute de procurori in acest dosar. Este vorba de Dan Emil Fofiu Sanpetreanu si Sanda Rodica Baciu, director administrativ si respectiv director economic in cadrul Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri perchezitii la clinica din Cluj a chirurgului Mihai Lucan, in cadrul unei actiuni de destructurare a unei grupari infractionale organizate, specializata in delapidare cu consecinte deosebit de grave, prejudiciul cauzat fiind de peste 5 milioane lei.

Mihai Lucan este suspectat ca a transferat ilegal la clinica sa privata aparatura ce apartinea Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

'In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2005 si pana la finalul anului 2016, un numar de trei suspecti, angajati ai unei clinici medicale din Cluj, au constituit un grup infractional organizat, care a avut ca scop insusirea, folosirea, traficarea, dupa caz, a bunurilor aflate in patrimoniul persoanei vatamate, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de catre angajatii acestei unitati sanitare, in beneficiul unei clinici medicale private, entitate prin intermediul careia suspectii si-au promovat interesele", sustin procurorii DIICOT.

Anchetatorii arata ca un aparat medical performant, utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca la clinica privata, unde a fost utilizat timp de sase ani.

Potrivit procurorilor, reprezentantii institutului si ai clinicii au dispus, in anul 2007, transferul fizic si fara titlu al acestui aparat din sediul institutului in cel al clinicii private, fara a intocmi niciun fel de contract in acest sens. In perioada 2007 - 2013, atat aparatul utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia tesuturilor afectate, precum si consumabilele aferente achizitionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv in beneficiul clinicii private.

"Astfel, in perioada 2007 - 2009, un numar de 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/ renala) care au fost efectuate in cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) apartinand institutului si transferata fara titlu din incinta acestei institutii in cea a clinicii private, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kit-urilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de catre institutia de stat, iar pacientilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse intre 3.000 si 6.700 euro/ interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu si argon), intreg setul costand aproximativ 3.800 euro per pacient", se arata intr-un comunicat al DIICOT.

Potrivit DIICOT, o alta modalitate de delapidare a institutiei medicale de stat a constat in diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicala, pe care le presupunea internarea pre-operatorie si post-operatorie a pacientilor asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private.

De asemenea, o alta modalitate de delapidare a constat in folosirea resurselor financiare, materiale si umane ale laboratorului de analize din cadrul institutului pentru efectuarea determinarilor anatomo-patologice in beneficiul clinicii apartinand unei societati comerciale.

"Contravaloarea serviciilor medicale prestate de catre persoana vatamata nu a fost achitata, respectiv, analize medicale ale tesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacientii asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private, in conditiile in care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat institutului", mai precizeaza DIICOT.