Plenul comun al Parlamentului a adoptat, miercuri, pe articole, in forma aprobata de comisiile de specialitate, bugetele pe anul 2018 pentru 19 ordonatori de credite, printre care mai multe ministere, potrivit Agerpres.

Este vorba de Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Sanatatii.

La bugetul Ministerului Sanatatii a fost admis un amendament care se refera la alocarea sumei de 1.200.000 de lei pentru reabilitarea Palatului Copiilor din Iasi, precum si a sumei de 400.000 de lei pentru un centru de formare pe strada Octav Botez din Iasi. Propunerile au fost sustinute de presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, social-democrata Camelia Gavrila.

Parlamentarii au mai votat pe articole bugetele pe anul 2018 pentru Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Public, Agentia Nationala de Integritate, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Intre amendamentele respinse s-au aflat dublarea alocatiei pentru detinuti, constructia unui penitenciar langa Timisoara, reconstructia unor terenuri degradate in judetul Mures, cresterea fondului de salarii pentru personalul Garzii de Mediu, cresterea suprafetei spatiilor verzi pentru municipiile de rang zero, realizarea unei piste de decolare-aterizare la Aeroportul Cluj-Napoca, amenajarea DN 7C Transfagarasan, modernizarea DN 74 Alba Iulia, reabilitarea unor scoli gimnaziale.

A mai fost respins un amendament propus de deputatul PNL Raluca Turcan referitor la recuperarea restantelor salariale ale cadrelor didactice, suma fiind de 500.000 de lei. Alte amendamente respinse au vizat modernizarea Spitalului 'Marie Curie' din Bucuresti, construirea unui monobloc de pediatrie la Spitalul de Urgenta Cluj, extinderea si modernizarea Spitalului de Urgenta Arges, construirea unui Spital clinic de pediatrie la Craiova, modernizarea sectiei de oncologie a Spitalului Judetean Arad, reabilitarea Spitalului de psihiatrie Tulnici, constructia unei noi cladiri pentru Spitalul de Arsi, acordarea unei sume de 120.000 de lei ajutor familial pentru procedura de fertilizare.

Parlamentarii PMP au dorit suplimentarea numarului de ambulante cu 1.250 din 2018. Deputatul PMP Ionut Simionca a argumentat ca in programul de guvernare al PSD erau promise 2.500 de ambulante, dar si ca un primar PSD a decedat recent in judetul Bistrita Nasaud din cauza ca o ambulanta nu a ajuns la timp. Amendamentul a fost respins.

Venit la microfon, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a precizat ca programul pentru dotarea cu ambulante a serviciilor judetene este la Ministerul Afacerilor Interne.

"Intr-adevar, in programul de guvernare avem prevazute 3.000 de ambulante - o ambulanta pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala, ambulante care sa asigure accesul pacientilor la unitatile sanitare mai rapid. Am avut o discutie cu colegii de la PMP si vreau sa spun public ca Ministerul Sanatatii are in pregatire in momentul de fata achizitia unui numar de 100 de ambulante - este vorba de un program pilot finantat de Banca Mondiala si vreau sa-i asigur pe colegii de la PMP ca aceste ambulante vor ajunge si in comunitatile dumneavoastra", a adaugat ministrul Sanatatii.

Pe de alta parte, a anuntat el, in contextul in care au fost foarte multe amendamente care prevedeau dotarea cu echipamente a spitatelor, procedura de achizitie a fost finalizata si urmeaza sa fie semnate contractele pentru dotarea cu CT-uri si RMN-uri a unitatilor care nu au astfel de aparatura.

"La acest sfarsit de an vom semna contractul", a spus Bodog.

Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a dorit sa remarce prezenta lui Florian Bodog la dezbaterile pe buget, fapt pentru care l-a felicitat.

"Ministrul Sanatatii este singurul care a putut si binevoit sa vina si sa ofere macar cateva cuvinte de consolare si pentru cei care au depus amendamente, iar pentru lucrul acesta va felicitam. Sunt ministri de la care am avut asteptari foarte mari si care s-au facut ca nu exista Parlamentul Romaniei si din nefericire incepem discutia cu domnul Tudose", a sustinut Raluca Turcan.

Proiectul legii bugetului pe anul viitor a fost adoptat pe articole luni de plenul reunit al Parlamentului.

Dezbaterile pe buget continua si joi, iar vineri urmeaza sa se dea votul final.