Guvernul a aprobat miercuri suplimentarea de posturi pentru Centrala Ministerului Afacerilor Externe si pentru reteaua sa externa, sustinand necesitatea dinamizarii activitatii specifice a institutiei pe parcursul exercitarii mandatului de Presedinte al Consiliului UE. Astfel, se creeaza 30 de posturi suplimentare, pana la 31 august 2019, crescand de la 989 in prezent la 1019 posturi, pentru departamentele de spatiu/tematice si a celor cu profil tehnic-administrativ din Centrala MAE. De asemenea, vor fi 149 de posturi suplimentare, pana la 31 august 2019, crescand de la 1.484 in prezent la 1.633, pentru serviciul exterior al MAE.

Din aceste 149 de posturi suplimentare, 132 sunt prevazute pentru Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, in scopul completarii echipei de experti care vor prezida, co-prezida si furniza expertiza pentru cele aproximativ 200 de grupuri de lucru ale Consiliului UE, reprezentand toate ministerele si institutiile publice cu atributii in domeniul afacerilor europene. In afara atributiilor de pregatire si prezidare efectiva a reuniunilor, expertii vor organiza reuniuni informale cu statele membre ale UE si vor reprezenta Consiliul UE in negocierile cu Comisia Europeana si cu Parlamentul European.

Potrivit Guvernului, modificarile adoptate au ca scop consolidarea corpului diplomatic si consular si vor produce efecte in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 august 2019, care acopera procesul de pregatire, de exercitare si de raportare ulterioara a activitatii desfasurate de Romania in calitate de Presedinte al Consiliului UE.

De asemenea, Guvernul a decis modificarea titulaturilor celor doua portofolii ale secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat pentru afaceri europene in sensul denumirii acestora secretar de stat pentru relatii interinstitutionale si juridice si secretar de stat pentru afaceri europene. In plus, ministrul afacerilor externe si ministrul delegat pentru afaceri europene pot numi, prin ordin, consilieri onorifici.