Medicii de familie nu vor mai acorda servicii decontate de Casa de Asigurari de Sanatate incepand din 3 ianuarie: Consultatiile, acordate doar contra cost sau pro bono

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 20 decembrie 2017, 19:41 Actualitate | Esenţial


Copil la medic
Foto: Agerpres
Cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate incepand cu data de 3 ianuarie 2018, anunta Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, intr-un comunicat. In aceasta situatie, consultatiile in cabinetele medicilor de familie se vor efectua doar contra cost sau pro bono, in functie de decizia fiecarui medic. Medicii de familie nu vor mai elibera nici retete compensate si bilete de trimitere. Motivul este nesemnarea actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene.

Medicii de familie sunt nemultumiti si de faptul ca "In locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei, prevede o stagnare la 5.8% ! "

"Desi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sanatate, CNAS, Guvernul si Parlamentul Romaniei aleg sa ignore soarta a peste 25 000 de medici si asistenti medicali care ofera servicii medicale intregii populatii a Romaniei", acuza reprezentantii medicilor de familie.

"Cei responsabili de reglementarile din sistemul de sanatate si de asigurarea unei finantari corecte a segmentului de asistenta medicala primara dovedesc o disponibilitatea extrem de redusa de a modifica ceva consistent", atrag atentia medicii de familie.


Redam integral comunicatul Societatii Nationale de Medicina Familiei si Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie:

Prim Ministrul Mihai Tudose, invins de CNAS

In 15 noiembrie a.c. medicii de familie si pacientii lor protestau in Piata Victoriei impotriva unui sistem de sanatate deteriorat, deviat de la directia fireasca, cauza faptului ca poporul roman este cel mai bolnav din Europa, in ciuda finantarii crescande.

Prim-Ministrul Mihai Tudose si-a manifestat disponibilitatea pentru dialog si in prezenta Ministrului Sanatatii, Ministrului de Finante, Presedintelui interimar al CNAS si Ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a raspunde solicitarilor medicilor de familie, declarand: "Numai Biblia si Constitutia nu pot fi schimbate acum, aici!" Acest grup de lucru a inceput sa functioneze imediat, zeci de ore de discutii si consultari consumandu-se in echipe paralele care au abordat atat la CNAS cat si la Ministerul Sanatatii debirocratizarea, o noua abordare a asistentei medicale primare, o finantare de tip european, drepturi ale medicilor de familie.

La mai bine de o luna de atunci constatam ca principalele revendicari nu si-au gasit rezolvarea. Cu exceptia unor minime cosmetizari ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discutiilor purtate in ultima luna sunt doar promisiuni, amanari, prevederi echivoce, propuneri ramase in analiza si refuzuri nejustificate ale propunerilor organizatiilor medicilor de familie. In locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei, prevede o stagnare la 5.8% !

Cei responsabili de reglementarile din sistemul de sanatate si de asigurarea unei finantari corecte a segmentului de asistenta medicala primara dovedesc o disponibilitatea extrem de redusa de a modifica ceva consistent.

Se constata la propriu ca autoritatea Prim-Ministrului Romaniei este sfidata de functionarimimea unui sistem inert si rigid, incapabil de ameliorari de substanta! Desi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sanatate, CNAS, Guvernul si Parlamentul Romaniei aleg sa ignore soarta a peste 25 000 de medici si asistenti medicali care ofera servicii medicale intregii populatii a Romaniei.

De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri in Coalitia Solidari pentru Sanatate considera aceasta atitudine o jignire majora adusa pacientilor si profesionistilor din medicina familiei.

Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie anunta ca incepand cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, ca urmare a nesemnarii actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizatie profesionala, stiintifica, nonguvernamentala, apolitica, de drept privat, cu personalitate juridica, constituita din organizatii judetene, cu personalitate juridica, ale medicilor de familie din judetele Romaniei si a municipiului Bucuresti.

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federatie patronala care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, sustinerea si aprobarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21763 vizualizari

 • +14 (34 voturi)    
  loool (Miercuri, 20 decembrie 2017, 19:54)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  or sa moara pensionarii votanti fideli PSD...
 • +20 (40 voturi)    
  Cât e plăcinta (Miercuri, 20 decembrie 2017, 20:01)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  I-a interesat ca mor pacientii pentru ca lipsesc medicamente vitale? Ca mor in spitalele unde sunt trimisi pentru ca acolo sunt bombe bacteriologie? Protesteaza ca nu sunt vaccinuri? Nu. Singurul lucru pentru care protesteaza e MALAIUL, adica sa ia cât mai mult bani. Medicii cu advarat valorosi au plecat din aceasta cocina numita România pe$$edista unde mortalitatea este CEA MAI MARE din Europa si HOTIA e lege de stat.
 • +16 (22 voturi)    
  Romania TE IUBESC (Miercuri, 20 decembrie 2017, 20:01)

  Zummm [utilizator]

  De-asta nu o sa plec eu niciodata de aici (sic!) :)))
  • +4 (12 voturi)    
   Iama si pe mine (Joi, 21 decembrie 2017, 0:06)

   Grandgousier [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Cand nu pleci...
 • +18 (26 voturi)    
  PSD va minte in continuu, fraierilor! (Miercuri, 20 decembrie 2017, 20:02)

  emil bobu [utilizator]

  Cand auzi ca "numai biblia si Constitutia nu pot fi schimbate aici" e clar ca licheaua PSDista minte.
 • +35 (37 voturi)    
  in concluzie (Miercuri, 20 decembrie 2017, 20:25)

  nahir [utilizator]

  mai platim asigurarile de sanatate sau nu?
  ce rost ar mai avea? sa ma coste dublu? o data la asigurari si inca o data la medicul de familie?
  daca medicul de familie nu mai are plapuma asigurarilor, mai e nevoie de el ca sa-ti dea macar concediu medicla de boala? cum justific zilele de boala daca nu mai beneficiez de concediu medical?
  ca de obicei, pulica franarul platitor de taxe si dari la stat, e la mijloc si e bun de muls, de ambele parti.
  • +23 (23 voturi)    
   Daca nu se semneaza (Miercuri, 20 decembrie 2017, 22:32)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   actele aditionale , medicul de familie nu mai poate elibera concediu medical. Daca te consulta totusi
   ( cu plata sau pro bono ) nu iti mai poate elibera reteta compensata. Doar cu plata integrala.La fel si trimitere pentru analize , investigatii paraclinice. Cu plata integrala.
    #showComment() #showComment()
 • +31 (35 voturi)    
  Hai sa vad daca am inteles (Miercuri, 20 decembrie 2017, 21:52)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Deci in loc sa rectificati bugetul - e clar ca se poate, pentru ca s-a tot rectificat prin taieri de la sanatate si investitii, dar s-a dat primaritei super-eroine si la Catedrala Minciunii Neamului, deci nu vad argumente ca nu s-ar putea decat daca este vorba ca nu mai sunt bani, desi voi ati zis ca exista berechet si economia duduie - preferati sa sabotati toti doctorii si asistentele si spitalele si ca sa acoperiti daunele partial, sabotati si pacientiip.

  Buna treaba, frate! Apoi o sa va mirati de ce ies cadrele medicale la proteste daca tot i-ati binecuvantat cu acest "dar", nu? Sigur sunt interese ale strainilor si acolo, nu? La pariu asa veti face.
  • +20 (24 voturi)    
   Hotia duduie mai tare ca economia: (Miercuri, 20 decembrie 2017, 22:49)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   "Prejudiciu de peste 101 de milioane de lei descoperit de inspectorii antifrauda in domeniul medical."
   de DP HotNews.ro
   Miercuri, 20 decembrie 2017, 11:42 Economie | Finanţe & Bănci
 • +26 (26 voturi)    
  Plata (Miercuri, 20 decembrie 2017, 21:57)

  Jar [utilizator]

  facturilor pentru medicamentele compensate si Cost/Volum aferente lunii Septembrie a fost amanata...
  E furtuna perfecta!
 • +6 (10 voturi)    
  Râde și curcile (Miercuri, 20 decembrie 2017, 21:59)

  Gray51 [utilizator]

  Asta i bună! Câta i gluma
 • +14 (20 voturi)    
  \0/ (Miercuri, 20 decembrie 2017, 22:24)

  chiuaua [utilizator]

  S-a reusit un pas.
  Acela de a starpi cetatenii pe care-i uraste sistemul
  Vor urma si altele.
  Toate achitate din taxele si impozitele noastre.
 • +16 (26 voturi)    
  daca nici pentru asta (Miercuri, 20 decembrie 2017, 22:36)

  amanda13 [utilizator]

  nu vor rasturna pensionarii si pesedistii guvernul, isi merita soarta
 • +15 (21 voturi)    
  nu se va intampla nimic. (Miercuri, 20 decembrie 2017, 23:58)

  dr_bear [utilizator]

  In tara sunt 11.000 medici de familie. 70% sunt niste lichele tributare unui sistem care desi le defavorizeaza specialitate (nu au voie sa prescrie multe medicamente, nu pot recolta analize in cabinet, nu pot deconta anumite investigatii foarte simple) le baga bani in buzunar si intretin un sistem de trimiteri/concedii medicale/retete lunare cronice de unde, daca ai suficienti pacienti (peste 2000) faci lejer 5-7000 lei/luna NET.
  Sunt medici de familie incredibil de valorosi, cu experienta, in mediul rural care insa au liste mai mici si sunt doborati de costurile cu naveta si intretinerea (un cabinet de policlinica e de 10 ori mai ieftin de intretinut decat un dispensar de tara). Aia abia fac 2000 de lei pe luna si au in grija mii de oameni care la ei vin sa se trateze, nu cer trimiteri fiindca orasul e departe.
  Cei dezavantajati de sistem sunt mai putini decat cei care o duc confortabil. Majoritatea vor semna, minoritatea va ceda fiindca si de aia 2000 de lei/luna au totusi, nevoie si oamenii de la tara nu au bani sa le plateasca consultatiile.
  Trist.
  • -4 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 decembrie 2017, 6:27)

   [anonim] i-a raspuns lui dr_bear

    #showComment()
  • 0 (0 voturi)    
   Corect, (Joi, 21 decembrie 2017, 21:36)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui dr_bear

   cu un amendament. In aceasta criza de medici sunt medici care locuiesc la oras si au un C.M.I. la tara. Chiar in mai multe sate. Si merg acolo o data sau de doua ori pe saptamana. Daca merg... Daca nu cumnva au alta treaba si lasa satenii sa-i astepte zadarnic.
   P.S. Prin alta treba inteleg rezolvarea unor probleme personale sau pur si simplu relaxare !
   P.S.2 Nu am idee cum s-ar putea rezolva criza produsa de plecarea medicilor in Occident. Au venit fel de fel de arabi in loc. Foarte slab pregatiti.Au plecat medicii care aveau o baza de pregatire solida. Au ramas cei slabi sau cei batrani. Nu stiu cum se poate rezolva criza !!
 • +5 (13 voturi)    
  De ce mai platesc CASS atunci? (Joi, 21 decembrie 2017, 8:49)

  ac [utilizator]

  Daca nu mai beneficiez de medic de familie decit contra cost? Imi fac abonament privat direct la medic.
  • +8 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 decembrie 2017, 10:19)

   [anonim] i-a raspuns lui ac

 • +12 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 decembrie 2017, 8:53)

  [anonim]

  • 0 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 21 decembrie 2017, 9:55)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui

    #showComment() #showComment() #showComment()
  • +7 (7 voturi)    
   Yep (Joi, 21 decembrie 2017, 11:48)

   RedGuard [utilizator] i-a raspuns lui

   E exact așa, medicul dacă rămâne cu 2000 de lei în mână e mare chestie.

   Ăsta care visează că medicii de familie își iau SUV-uri probabil are ceva exemplu de medic de ăla care face toate ilegalitățile posibile sau, mai degrabă, care are soț cu niște bani.

   Am exemple de medici de familie corecți care ies la pensie cu vreo 800 de lei pe lună, cu credite încă de plătit. Lol. E dezastru. Cică e 5 lei serviciu medical decontat de stat (adică atâta dă statul pentru o consultație) și cică e limitat la 20 de consultații pe zi. Adică 100 de lei.

   De 100 de lei nici nu aș deschide calculatorul.

   Medici de familie, există Franța, Elveția. Hai, la lecții de franceză/germană și apoi la aeroport. Mai bine în garsonieră în Elveția decât... în România.
 • +5 (9 voturi)    
  BOR primeste bani? Da. (Joi, 21 decembrie 2017, 9:13)

  Dalinar [utilizator]

  Pensionarii Speciali si Bugetarii de Lux, primesc? Da.
  5 milioane de calici insa, inca ii aduleaza pe pesedisti.
 • +4 (14 voturi)    
  Sunt corporatist (Joi, 21 decembrie 2017, 9:22)

  TheBlizzard [utilizator]

  Muncesc din greu la privat, platesc aproape 3000lei CAS si Sanatate in fiecare luna. Abia astept sa-mi transfere obligatiile de plata ca sa nu mai platesc nimic. Oricum pt niste conditii decente apelam la clinici private (eventual din Turcia sau Austria). Nu am nevoie de asigurarea lor. Din banii mei se compenseaza retete pt asistatii social care nu produc nimic. Doar voteaza o data la 4 ani. Romania, te iubesc... dar va trebui sa te parasesc curand cred.
  • +3 (3 voturi)    
   Tu (Joi, 21 decembrie 2017, 11:23)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

   incasezi doar netu';obligatiile tale de plata sunt sunt retinute si platite de catre angajator.
  • +4 (4 voturi)    
   Amice (Joi, 21 decembrie 2017, 11:23)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

   S-o crezi tu ca nu-i mai platesti .....ca ti-i opreste pe statul de plata

   Daca reusesti sa ne spui si noua cum faci ...sa i rezolvam si noi pe P$Daci
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 21 decembrie 2017, 11:29)

   [anonim] i-a raspuns lui TheBlizzard

  • 0 (0 voturi)    
   Austria (Joi, 21 decembrie 2017, 21:44)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui TheBlizzard

   sau daca e urgenta Ungaria. Uita Turcia !
    #showComment()


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by