Membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Romane i-au adresat o scrisoare deschisa ministrului Educatiei, Liviu Pop, in care afirma ca "am aflat cu surprindere de pe site-ul institutiei despre schimbarea intempestiva a Directorului acestuia, prin numirea in functia respectiva a domnului George Ovidiu Doca". Ei acuza faptul ca numirea noului director s-a facut fara concurs si fara asigurarea transparentei.

Europarlamentarul Cristian Preda scria sambata trecuta, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca George-Ovidiu Doca, membru ALDE Bihor, despre care "a aflat ca e noul director al Institutului Limbii Romane", "are un CV cam subtire. E doctorand in drept penal la un stabiliment privat." Cristian Preda adauga ca "Eu pun pariu ca a primit pozitia fiindca e membru ALDE Bihor."

Scrisoarea deschisa adresata ministrului Educatiei, Liviu Pop, de catre membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Romane:

Domnului Ministru al Educatiei Nationale, Liviu Marian Pop

Stimate domnule Ministru,

Subsemnatii, membri ai Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Romane (ILR), am aflat cu surprindere de pe site-ul institutiei despre schimbarea intempestiva a Directorului acestuia, prin numirea in functia respectiva a domnului George Ovidiu Doca.

Institutul Limbii Romane a luat fiinta in 1999, la initiativa regretatului profesor Dan Horia Mazilu, reputat specialist in filologie si, timp de opt ani, Decan al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. De atunci, activitatea Institutului, de promovare a limbii, literaturii si culturii romane peste hotare, s-a extins in permanenta, in ciuda marilor dificultati cauzate de legislatia improprie si de schimbarile repetate ale conducerii acestuia, pe criterii politice. In momentul de fata, ILR a ajuns sa coordoneze peste 40 de lectorate de limba si literatura romana in universitati din cele mai diverse puncte ale globului si sa gestioneze un larg program de cursuri scolare destinate copiilor de origine romana din strainatate.

In tot acest rastimp, activitatea Institutului s-a putut diversifica si imbunatati numai prin aportul specialistilor in domeniu din mediul universitar si din cadrul altor institutii cu atributii inrudite. Consiliul de Coordonare al Institului a avut in permanenta un rol de prim rang in ghidarea activitatii acestuia. Din Consiliul de Coordonare au facut sau fac parte academicieni - acad. prof. dr. Eugen Simion, acad. prof. dr. Marius Sala, acad. prof. dr. Mircea Martin -, profesori cu bogata experienta in predarea limbii si a literaturii romane pentru straini si cu abilitati managariale certificate, persoane a caror activitate profesionala se bucura de recunoastere publica si care au putut conlucra cu institutiile de invatamant si de cultura care asigura sprijinul indispensabil unei bune desfasurari a activitatilor Institutului Limbii Romane.

Ne exprimam ca atare nedumerirea si ingrijorarea asupra modului in care a fost operata schimbarea conducerii ILR, fara asigurarea transparentei, fara macar o minima consultare a Consiliului de Coordonare in privinta oportunitatii acestei schimbari. Informatii despre noul Director al ILR, dl. George Ovidiu Doca, sunt foarte greu de gasit in spatiul public. Intelegem, totusi, ca domnia sa nu are nici calificare filologica, nici experienta manageriala, nici performante stiintifice sau didactice, conditii indispensabile ocuparii unui post care are, in actuala configuratie a Institutului, atributii nu numai executive, ci si decizionale.

Ne exprimam, totodata, nedumerirea fata de eludarea cailor legale de ocupare a postului de catre dl. George Ovidiu Doca. Dupa cum se stie, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs. In calitatea pe care o avem, am urmarit indeaproape activitatea Institutului si nu vedem niciun motiv justificat de derogare in acest caz.

Stimate domnule Ministru,

Credem cu toata taria ca o institutie de importanta ILR, unul dintre principalii mesageri ai culturii romane dincolo de granite, trebuie sa intre in normalitate si sa fie condusa de catre o persoana de prestigiu, calificata in domeniu si care sa-si fi obtinut postul prin indeplinirea riguroasa a cerintelor legale si profesionale.

Consiliul de Coordonare al Institutului Limbii Romane:

Prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universitatii din Bucuresti - Presedinte

Prof. dr. Ioana Bican, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj - Membru

Ana Borca, Institutul Cultural Roman - Membru

Prof. dr. Alexandru Gafton, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi - Membru

Prof. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universitatii "Transilvania" din Brasov - Membru

Prof. dr. Otilia Hedesan, prorector al Universitatii de Vest din Timisoara - Membru

Prof. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Romane - Membru