Senatul a adoptat, miercuri, reducerea taxelor pentru companii si pentru cei cu venituri mari, in conditiile in care efectele asupra americanilor de rand vor fi si bune si rele, noteaza presa internationala. Reforma fiscala urmeaza sa fie trimisa la Camera Reprezentantilor, pentru ca apoi Donald Trump sa semneze legea.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

In cea mai mare revizuire a codului fiscal din S.U.A. din ultimii 30 de ani, republicanii, in doar cateva saptamani, au reusit sa rastoarne opozitia democratilor si au adoptat cea mai mare reforma fiscala care va aduce o reducere a impozitelor pentru corporatii si cei bogati, oferind in acelasi timp scutiri temporare mixte temporare pentru oamenii si familiile americane care lucreaza.

Votul final asupra reformei fiscale, venit miercuri dimineata, a fost de 51 in favoare si 48 impotriva. Reforma trebuie retrimisa catre Casa Reprezentantilor, care deja o aprobase marti, dar din cauza unor probleme procedurale trebuie sa fie votata din nou.

Niciun democrat nu a votat in favoare.

Republicanii vor, in urmatorul deceniu, sa adauge inca 1.400 de miliarde de dolari la datoria nationala de 20.000 de miliarde de dolari pentru a finanta masurile care, spun ei, vor impulsiona si mai mult economia.

Bursele americane cresc de luni de zile pe baza sperantei ca Washingtonul va opera taieri semnificative de taxe pentru marile companii.

Proiectul de lege este centrat pe reducerea impozitelor societatilor la 20 % - fata de 35 % cat este in acest moment.

Bancile sunt marii castigatori ai reformei, crede Isaac Boltansky, analist la Compass Point Research & Trading. Ele profita in primul rand de accelerarea cresterii economice, daca Donald Trump reuseste sa isi atinga obiectivul. Reducerea riscurilor pentru portofoliile de imprumuturi si cresterea dobanzilor ar trebui sa le fie favorabile. Marile banci americane, ca de exemplu JP Morgan si Citigroup, platesc impozite mari, ca urmare a profiturilor lor mari si a numarului redus de scutiri fiscale de care pot beneficia. Ele vor beneficia in mod logic de reducerea impozitelor, in ciuda noii taxe pe anumite plati externe.