Procurorii DIICOT fac, miercuri dimineata, cinci perchezitii la Cluj-Napoca, una fiind la o clinica medicala privata, intr-o cauza vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunii de de delapidare cu consecinte deosebit de grave. Printre persoanele vizate, se afla siprofesorul Mihai Lucan,acesta fiind acuzat de delapidarea Institutului de Transplant din Cluj,inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privata fara acte, consumabilele necesare fiind achitate tot de institut, relateaza News.ro.

Pe langa medicul Mihai Lucan, suspecti in acest dosar mai sunt Valeriu Ciprian Mihai Lucan Dan Emil Fofiu Sanpetreanu, care, potrivit procurorilor au constituit un grup infractional organizat, in calitate de angajati ai Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, avand ca scop insusirea, folosirea, traficarea, dupa caz, a bunurilor aflate in patrimoniul institutului., respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de catre angajatii acestei unitati sanitare, in beneficiul clinicii medicale apartinand SC LUKMED SRL, entitate prin intermediul careia susnumitii si-au promovat interesele.

Perioada vizata este inceputul anului 2005 - sfarsitul anului 2016, cand, prin fastele lor, suspectii au prejudiciat institututl cu o suma in cuantum de 5.169.406,91 lei.

Aceasta suma reprezinta contravaloarea serviciilor medicale constand in determinarile anatomo-patologice, a spitalizarii unui mare numar de pacienti si a materialelor/bunurilor cu destinatie in domeniul sanitar utilizate in cadrul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca.

Prima dintre modalitatile efective prin care s-a realizat delapidarea I.C.U.T.R. a constat in folosirea resurselor financiare, materiale si umane (materiale medicale, reactivi chimici, aparatura specifica, activitatea efectiva de specialitate prestata de catre personalul medical, utilitati, etc.) ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinarilor anatomo-patologice in beneficiul clinicii apartinand SC LUKMED SRL fara a se achita contravaloarea serviciilor medicale.

O a doua modalitate a constat in diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicala pe care le presupunea internarea pre si post operatorie in cadrul I.C.U.T.R. a pacientilor asupra carora au fost facute interventii chirurgicale in cadrul clinicii apartinand SC LUKMED SRL.

.A treia modalitate a constat in utilizarea in cadrul SC LUKMED SRL a aparaturii aflata in posesia Institutului de Urologie, respectiv a unui aparat medical performant marca GALIL utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia tesuturilor afectate, activitate ce s-a realizat cu incepere din cursul anului 2007 , moment in care reprezentantii instituluilui si clinica privata au dispus transferul aparatului in sediul clinicii private fara a se intocmi nici un fel de act, in perioada 2007 ¬ 2013 atat aparatura respectiva, precum si consumabilele aferente achizitionate din bugetul I.C.U.T.R. fiins utilizate exclusiv in beneficiul SC LUKMED SRL.

Potrivit procurorilor, in perioada 2007-2009, 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/renala) in cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul aparatului GALIL, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kit-urilor necesare utilizarii acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de catre Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacientilor le-au fost percepute sume cuprinse intre 3000 si 6.700 euro/interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kit-ul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale + alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu si argon), intreg setul constand aproximativ 3.800 euro/ pacient.

¬Prejudiciul provocat astfel institutului este de 2.763.429,54 lei.

Sapte suspecti si alte 30 de persoane urmeaza sa fie adusi la audieri.