Vremea se anunta relativ rece in majoritatea regiunilor tarii, in urmatoarele doua saptamani, iar meteorologii estimeaza precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare in zilele premergatoare Craciunului, precum si in ultima zi din an, releva prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila in intervalul 18 - 31 decembrie, publicata luni si citata de Agerpres.

LapovitaFoto: Pixabay.com

In Banat, pe parcursul primei saptamani, se va mentine o vreme relativ rece, cu valori termice usor mai mici decat cele climatologic specifice pentru a doua jumatate a lunii decembrie, maxime de 0 - 3 grade si minime intre -6 si -2 grade, in medie regionala. In intervalul 25 - 29 decembrie, se estimeaza o crestere treptata a temperaturilor, cu medii de 4 - 9 grade ziua si de la -2 la 2 grade noaptea, dar in ultimele zile din an apare probabilitatea de scadere a valorilor termice. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in perioada 21 - 24 decembrie cand vor fi mai ales ninsori, dar trecator si lapovita sau ploaie, putand favoriza izolat producerea de polei. Prezentele estimari indica si pentru sfarsitul de an o probabilitate relativ mare pentru precipitatii, ploi si lapovita la inceput, apoi ninsoare.

In Crisana, in prima saptamana de prognoza, vremea va fi relativ rece, valorile termice devenind mai mici decat cele climatologic specifice pentru a doua jumatate a lunii decembrie, cu maxime de 0 - 3 grade si minime de la -6 la -3 grade, mediat pe regiune. In intervalul 25 - 29 decembrie, se estimeaza o crestere treptata a temperaturilor, cu medii de 4 - 8 grade ziua si intre -2 si doua grade noaptea, dar in ultimele zile din an apare probabilitatea de scadere din nou a valorilor termice. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai ridicata in perioada 21-24 decembrie cand vor fi mai ales ninsori, dar trecator si lapovita sau ploaie, putand favoriza izolat producerea de polei. Prezentele estimari indica si pentru sfarsitul de an o probabilitate relativ mare pentru precipitatii, predominant ploi si lapovita la inceput, apoi ninsoare.

In Transilvania, va fi o vreme rece pe parcursul primei saptamani, cand vor fi medii ale temperaturilor maxime intre -3 si 3 grade si ale minimelor de la -10 la -5 grade. In intervalul 25 - 29 decembrie, se estimeaza o incalzire usoara si treptata ce se va resimti in special la valorile din timpul zilei, care vor fi, in medie, cuprinse intre doua si sase grade, noptile ramanand destul de reci. Pentru sfarsitul de an estimarile indica posibilitatea unei raciri a vremii. Probabilitatea pentru ninsori, cu caracter local si in general slabe, va fi ridicata in perioada 21-23 decembrie. Prezentele estimari indica si pentru sfarsitul de an o probabilitate in crestere pentru precipitatii, mixte la inceput, dupa care se va semnala ninsoare.

In Maramures, prima saptamana a intervalului va fi caracterizata de o vreme rece, cu maxime intre -2 si doua grade, respectiv minime intre -7 si -3 grade, mediat regional. In intervalul 25 - 29 decembrie, se estimeaza o crestere treptata a temperaturilor, cu medii de 3 - 7 grade, ziua. si intre -3 si zero grade noaptea, dar in ultimele zile din an apare probabilitatea scaderii din nou a valorilor termice. Probabilitatea pentru ninsori, moderate cantitativ, va fi ridicata in perioada 20-23 decembrie. Prezentele estimari indica si pentru sfarsitul de an o probabilitate in crestere pentru precipitatii, mixte la inceput, apoi sub forma de ninsoare.

In Moldova, in prima saptamana de prognoza, vremea va fi relativ rece, valorile termice devenind mai scazute raportat la cele climatologic specifice pentru a doua jumatate a lunii decembrie, cu maxime cuprinse intre -1 si 4 grade si minime intre -7 si -3 grade, mediat pe regiune. Dupa data de 25 decembrie, se estimeaza o incalzire usoara si treptata a vremii ce se va resimti in special la valorile din timpul zilei, care vor fi de 2 - 8 grade, noptile ramanand destul de reci si doar la sfarsitul de an sa fie posibila o noua scadere de temperatura. Probabilitatea pentru precipitatii va fi relativ scazuta pe tot parcursul perioadei de interes, cu exceptia intervalului 22-23 decembrie cand vor fi ninsori slabe cu caracter local, mai ales in nordul regiunii. Prezentele estimari indica pentru sfarsitul de an o probabilitate in crestere pentru precipitatii mixte.

In Dobrogea, vremea va fi relativ rece pe parcursul primei saptamani de prognoza, cand valorile medii vor fi de 0 - 4 grade, ziua, si intre -5 si -2 grade noaptea. Dupa data de 25 decembrie, se estimeaza o crestere treptata a temperaturilor, cu maxime de 4 - 8 grade si minime de la -2 la doua grade Celsius, in medie regionala. Probabilitatea pentru precipitatii va destul de redusa in cursul intervalului de referinta, mai putin in datele zilele de 19 si 23 decembrie cand temporar vor fi ninsori si lapovita slabe cantitativ, dar si sfarsitul de an cand prezentele estimari indica posibile ploi.

In Muntenia, pe parcursul primei saptamani de prognoza, vremea va fi relativ rece, cu medii ale valorilor termice diurne de 0 - 4 grade si ale celor nocturne de la -6 la -3 grade, temperaturile cele mai scazute urmand a se inregistra in perioada 20-21 decembrie, cand media minimelor va fi de pana la -9 grade Celsius. Dupa data de 25 decembrie, se estimeaza o incalzire usoara si treptata a vremii, cu temperaturi medii cuprinse intre 4 si 8 grade, pe timpul zilei, respectiv intre -5 si -1 grad noaptea. Estimarile indica probabilitatea pentru precipitatii slabe, cu caracter trecator, la inceputul intervalului de referinta, dar si pe 23 decembrie cand se vor semnala mai ales ninsori. De asemenea, la sfarsitul anului sunt prognozate precipitatii sub forma de ploaie.

In Oltenia, in prima saptamana de prognoza, vremea va fi relativ rece, cu medii ale temperaturilor diurne de 0 - 5 grade si ale celor nocturne cuprinse intre -6 si -3 grade, valorile cele mai scazute urmand sa se inregistreze in perioada 20-21 decembrie, cand media minimelor va fi de la -8 la -6 grade. Dupa data de 25 decembrie, se estimeaza o incalzire usoara si treptata a vremii, cu temperaturi medii de 4 - 9 grade pe timpul zilei, respectiv intre -4 si un grad, pe durata noptii. Prezentele estimari indica probabilitatea pentru precipitatii slabe, cu caracter trecator, la inceputul intervalului de referinta si pe 23 decembrie, cand se vor semnala mai ales ninsori, dar si la sfarsitul anului atunci cand vor fi si ploi.

La munte, va fi o vreme rece in cursul primei saptamani, cand sunt de asteptat valori negative pe timpul zilei (in medie intre -9 si -3 grade) si ger noaptea, cu un ecart termic mediu de la -15 la -8 grade. Din 25 decembrie se estimeaza o incalzire usoara de la o zi la alta, pana la temperaturi maxime ce vor cobori pana la -4 grade, dar si minime cuprinse intre -10 si -4 grade, in medie. Probabilitatea pentru ninsori, cu caracter local si in general slabe, va fi ridicata in perioada 22-23 decembrie. Prezentele estimari indica pentru sfarsitul anului o probabilitate in crestere pentru precipitatii predominant sub forma de ninsoare.