In Romania, unul din zece copii se naste prematur si are nevoie de asistenta medicala adecvata inca din primul minut de viata, pentru a supravietui si pentru a recupera decalajul, astfel incat sa faca fata mediului extern, arata Organizatia Salvati Copiii, citata de Agerpres.

Sursa citata precizeaza ca, potrivit raportului "WHO Born too soon", 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor.

"Principala cauza de mortalitate infantila este prematuritatea, care inregistreaza o crestere semnificativa in aproape toate tarile lumii. Copiii prematuri au mari sanse de supravietuire, daca maternitatea in care se nasc are la dispozitie aparatura medicala adecvata unei interventii rapide. In Uniunea Europeana, Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantila, cu o rata de 7,3 la 1.000 de nou-nascuti vii in 2016, fata de media UE care este de 3,7 la mie", se arata in comunicatul Salvati Copiii.

Organizatia precizeaza ca in regiunea sud-est, rata mortalitatii infantile este, in medie, de 9,2 la mia de nou-nascuti vii, mai ridicata decat in 2015. In judetul Tulcea rata mortalitatii infantile a scazut considerabil (11,8 la mie in 2016, fata de 15,2 la mie in 2015), insa ramane una din cele mai ridicate din tara.

Judetele Braila si Galati marcheaza o crestere semnificativa a ratei mortalitatii infantile, unde, in 2016, aceasta a ajuns la 10,6 la mie, fata de 5,7 la mie in 2015 (Braila) si 9,7 la mie fata de 6 la mie in 2016 (Galati). Judetul Buzau pastreaza valori similare cu anul trecut, respectiv 8,2 la mie.