Trei cercetatori au trimis o scrisoare deschisa directorului UEFISCDI, Adrian Curaj, in care ii solicita lamuriri in privinta unor probleme ce ar fi aparut in evaluarea competitiei "Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente".

Scrisoarea semnata de Lucian Ancu, Mihai Miclaus si Octavian Micu:

"In lumina recentelor sesizari din partea unor membri ai comunitatii stiintifice romanesti, aparute in mediul online, vis-a-vis de posibile probleme aparute in procesul de evaluare al competitiei 'Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente' va adresam urmatoarele intrebari, in speranta ca raspunsurile dvs. vor contribui la asigurarea transparentei intregului proces. Apreciem, de asemenea, recentele declaratii ale dvs. prin care subliniati toleranta zerofata de orice abateri in procesul de evaluare.

- In ce mod s-a asigurat Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), avand calitatea de coordonator al competitiei, de faptul ca cercetatorii folositi ca evaluatori pentru aceasta competitie indeplinesc dublul criteriilor minime cerute aplicantilor? In speta, fiecare dintre evaluatori trebuia sa aiba un minim de patru articole ca autor principal publicate in reviste de 'zona galbena' sau 'zona rosie'. A fost verificata respectarea aceastei cerinte,stipulata in Anexa 2 a Pachetul de Informatii, pentru toti evaluatorii folositi?

- Asteptam cu interes publicarea in cel mai scurt timp a listelor cu evaluatorii folositi, conform Art. 23, alin 2, lit. d,din anexa laHotararea 583/2015, pentru o verificare independenta a indeplinirii criteriilor de mai sus de catre cei interesati.

- Constatam cu ingrijorare ca din cei 514 raportori, desemnati pentru a prezenta proiectele in paneluri, 129 au lipsit, asa cum rezulta din informarea postata pesite-ul UEFISCDI. In acest context va rugam sa detaliati cum s-au stabilit notele finale pentru proiectele ale caror raportori nu au fost prezenti in panel si daca in lipsa acestor raportori evaluarea acestor proiecte s-a efectuat nediscriminatoriu.

- In masura in care raportorii au fost din institutii din care au existat si aplicanti in cadrul competitiei, consideram ca acestia ar fi fost in conflict de interese. A fost verificataexistenta unor astfel de cazuri si, daca da, cum au fost ele evitate?"