Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), reunita luni intr-o sedinta de lucru, a adus precizari privind distinctia dintre taxe si contributii benevole oferite de catre credinciosi pentru functionarea unitatilor de cult, informeaza Patriarhia Romana intr-un comunicat.

Sinod BORFoto: Basilica/Ziarul Lumina

Astfel, potrivit Sinodului BOR, taxele stabilite de consiliul parohial se refera doar la sumele platite de credinciosi pentru concesionarea si intretinerea locurilor de inmormantare din cimitire.

In schimb, contributiile benevole reprezinta sumele oferite de credinciosi cu ocazia savarsirii unor Sfinte Taine si ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de catre Consiliul Parohial si are in vedere cheltuielile de functionare a parohiilor.

"Sfantul Sinod a reiterat interdictia conditionarii oficierii de catre preot a slujbei inmormantarii de plata vreunei taxe mai ales in cazul familiilor sarace, dar parohiile considera necesare contributiile benevole ca donatie din partea familiei pentru folosul bisericii parohiale. In aceste cazuri, preotul trebuie sa elibereze chitante familiilor care au donat banii respectivi", se precizeaza in comunicatul Patriarhiei.

Ce alte hotarari au fost luate in sedinta de luni a Sfantului Sinod, prezidata de patriarhul Daniel:

* Au fost desemnati cei trei ierarhi eparhioti care anual se vor adauga la membrii de drept ai Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane (Presedintele Sinodului Permanent si Mitropolitii din tara si strainatate).

Pentru Sinodul Permanent din anul 2018 au fost desemnati Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit onorific Nifon, Arhiepiscopul Targovistei, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor si Preasfintitul Parinte Mihail, Episcopul Ortodox Roman al Australiei si Noii Zeelande.

* Sfantul Sinod a aprobat infiintarea programului de licenta Arta Sacra in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, incepand cu anul universitar 2018-2019.

* Sfantul Sinod a aprobat noile steme ale urmatoarelor eparhii: Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, Episcopia Ortodoxa Romana a Ungariei, Episcopia Daciei Felix si Episcopia Ortodoxa Romana a Canadei.

* Totodata, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a luat act cu apreciere de referatul Sectorului relatii bisericesti, interreligioase si comunitati bisericesti externe al Administratiei Patriarhale privind participarea delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane, conduse de Patriarhul Romaniei, la evenimentele organizate la Moscova in perioada 2-5 decembrie 2017 cu prilejul sarbatoririi centenarului restabilirii Patriarhiei in Biserica Ortodoxa Rusa.