Consiliul Superior al Magistraturii i-a trimis, luni dimineata, o scrisoare deschisa sefului comisiei speciale pentru modificarea legilor justitiei, Florin Iordache, in care spune ca protestele preconizate a avea loc la mai multe instante si parchete "trebuie sa dea de gandit intregii societati".

"In numele Consiliului, va adresez rugamintea de a initia cele mai adecvate demersuri, de indata aplicate, astfel incat motivele generatoare de nemultumiri sa fie evaluate, dezbatute si intelese de si cu corpul magistratilor, in beneficiul intregii societati", se spune in document.

Scrisoarea CSM:

"Magistratii sunt parte a societatii care, dincolo de statut, atunci cand au nemultumiri si atentioneaza asupra unor iminente si majore disfunctii de sistem, prin initierea unor reglementari, trebuie sa le faca cunoscute prin modalitati care sa nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se infaptuieste justitia.

Justitia trebuie sa ramana putere a statului, a oamenilor drepti, pentru noi toti.

Asa cum s-a anuntat public, exista posibilitatea ca in cursul zilei de azi sa se desfasoare manifestari ale magistratilor din anumite instante si parchete a caror amploare si durata, la acest moment, nu pot fi estimate. Cert este ca magistratilor nu trebuie sa li se dea motive de a se exprima prin recurgerea la astfel de manifestari, mai ales atunci cand reactia poate fi justificata de un potential dezechilibru in infaptuirea actului de justitie.

Cu siguranta stiti cat de mult le trebuie magistratilor pana sa ia o asemenea hotarare. Si daca au luat-o, inseamna ca este necesar sa existe disponibilitatea de a identifica impreuna solutii viabile si de perspectiva.

Atunci cand, la propuneri de modificare ale unor legi ce vizeaza activitatea sistemului judiciar si a justitiei in general, se preconizeaza astfel de reactii, chiar din interiorul sistemului, acest aspect trebuie sa dea de gandit intregii societati si, mai ales, initiatorului legislativ.

Participarea Consiliului, prin reprezentanti, in procedura dezbaterilor este exprimarea disponibilitatii sistemului judiciar la dialog deschis si a dorintei de a contribui la construirea unei reglementari care sa ramana si dupa noi.

Pozitia instituitionala a Consiliului, rezultata in urma consultarii corpului magistratilor este una corecta, de respect si implicare fata de procedura dezbaterilor legislative, de dialog interinstitutional, constienti fiind de faptul ca, in final, decizia va apartine Parlamentului.

Insa, chiar si in aceste coordonate, puterea legislativa trebuie sa reprezinte interesul general al societatii."

Daca ingrijorarile magistratilor au ajuns sa fie astfel exprimate, inseamna ca, dincolo de orice temei al urgentei, acestea trebuie de indata analizate.

In numele Consiliului, va adresez rugamintea de a initia cele mai adecvate demersuri, de indata aplicate, astfel incat motivele generatoare de nemultumiri sa fie evaluate, dezbatute si intelese de si cu corpul magistratilor, in beneficiul intregii societati.

In egala masura insa, Consiliul Superior al Magistraturii reafirma ca dialogul si ascultarea activa reciproca si cu buna-credinta a partenerilor de dezbatere, este cel mai util si eficient instrument de identificare a solutiilor la probelemele cu care se confrunta societatea.

In acest context, in numele intregului sistem judiciar, va adresez, stimate domnule presedinte, solicitarea de a da ragaz Consiliului Superior al Magistraturii sa consulte corpul magistratilor, in vederea formularii unor amendamente si observatii tehnice cu privire la textul propunerilor de modificare ale Codului penal si ale Codului de procedura penala, aflate in procedura dezbaterii parlamentare."