Comisia Europeana va lansa luni o investigatie impotriva Ikea, extinzand o campanie lansata in urma cu patru ani referitoare la practicile companiilor de optimizare fiscala, relateaza Financial Times, citat de news.ro.

Comisarul european Margrethe Vestager va anunta o investigatie oficiala imporiva aranjamentelor fiscale din Olanda ale retailerului suedez de mobila, care ar fi ajutat Ikea sa evite plata unor taxe de aproape 1 miliard de de euro, in perioada 2009-2014, potrivit estimarilor incluse intr-un raport prezentat in februarie 2016 de Partidul Verzilor, in Parlamentul European.

Ikea a creat doua grupuri separate, in cadrul unei retele de companii din Olanda, Luxemburg si Liechtenstein, prin intermediul carora a transferat bani si profituri pentru a beneficia de facilitati fiscale, se arata in raport.

Oficialii Comisiei vor efectua o investigatie pentru a determina daca acordul fiscal din Olanda incalca reglementarile europene, inainte de a estima ce economii fiscale a obtinut compania prin aceasta structura.

Incepand din 2013, Comisia Europeana a analizat peste 1.000 de acorduri fiscale intre statele membre si companiile multinationale. In cele cinci investigatii finalizate, oficialii CE au ordonat unor patru state membre sa recupereze miliarde de euro de la aproape 40 de companii, intre care Apple, Starbucks, Fiat si Amazon.

Informatile legate de Ikea sunt limitate pentru ca aceasta nu este listata la bursa, ca majoritatea companiilor multinationale, si este formata dintr-un numar mare de filiale, in numeroase jurisdictii.

Retailerul Ikea Group a platit taxe de 825 de milioane de euro in anul fiscal incheiat in august, la un profit inainte de taxe de 3,31 miliarde de euro.

Compania Inter Ikea, proprietarea brandului si a conceptului, a platit 241 de milioane de euro impozit, la un profit inainte de taxe de 1,15 miliarde de euro.