Multe dinrtre jucariile care se vand pe piata in luna decembrie sunt neconforme, unele aparand si pe site-ul RAPEX, sistemul de alerta rapida pentru jucarii cu probleme, a anuntat, vineri, derectorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, scrie news.ro. Potrivit acestuia, multe dintre jucarii contin substante chimice periculoase sau prezinta risc de strangulare, sufocare sau ranire.

"Luna decembrie este luna in care noi, parintii, achizitionam pentru copiii nostri cadouri, jucarii. O parte dintre ele se regasesc si pe site-ul RAPEX, sistemul de alerta rapida pentru jucarii neconforme", a declarat, vineri, Paul Anghel.

Acesta a explicat ca sunt numeroase jucarii periculoase care ar trebui evitate.

"Jucarii care sunt umplute cu solutii despre care nu stim ce compozitie au. Sau slime-uri care sunt foarte la moda pentru copiii nostri, dar despre care s-a constat ca pot contine anumite metale grele", mai spune directorul generall all ANPC.

In plus, Paul Anghel precizeaza ca sunt jucarii care au elastice sau cordoane si pot sugruma copilul.

Componentele mici ale jucariilor, sunt, potrivit lui Anghel, alte detalii la care parintii care vor faca o bucurie copiilor trebuie sa fie atenti pentru a nu-i pune in pericol.

￯Exista anumite ratuste plutitoare al caror sistem de piuitoare se poate detasa destul de usor, putand fi ingerat de catre copil￯, explica Paul Anghel.

Potrivit acestuia, mai sunt in magazine animale, reptile, serpi, care, pe langa continutul de chimicale, pot sufoca, pot duce la asfixiere mecanica.

Anghel al precizat ca, in timpul controalelor efectuate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, au fost depistate, de exemplu, papusi al caror par se desprinde destul de usor, dar si pusti sau pistoale care ￯dezvolta o forta cinetica suficient de mare ca sa poata rani si un adult, daramite un copil￯.