Fostii suverani ai Spaniei, Regina Sofia si Regele Juan Carlos I, si-au prezentat omagiile la catafalcul Regelui Mihai I, la Palatul Regal, vineri seara, in jurul orei 20.30, relateaza news.ro.

Regina Sofia si Regele Joan Carlos I ai SpanieiFoto: Agerpres

Intrand in Sala Tronului a Palatului Regal, Regina Sofia si Regele Juan Carlos I i-au salutat mai intai pe membrii Casei Regale a Romaniei, prezentandu-le condoleante, dupa care s-au indreptat catre sicriul Regelui Mihai I, in dreptul caruia au tinut un moment de reculegere.

Mii de persoane se perinda la Palatul Regal, unde isi asteapta randul pentru a se reculege la catafalcul Majestatii Sale Defuncte.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Romane, si Principele Radu au iesit, vineri, din Palatul Regal, si au citit mesajele dedicate Regelui Mihai I de pe coroanele si jerbele de flori depuse.

In Romania este doliu national pentru trei zile, incepand de joi, in memoria regelui Mihai. Sicriul cu trupul neinsufletit al Majestatii Sale este depus, de miercuri seara, la Palatul Regal, in Sala Tronului, unde va ramane pana sambata, cand va avea loc inmormantarea.

La funeralii vor fi reprezentate familiile regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franta, Prusia, Italia si Portugalia.

De asemenea, vor fi prezenti reprezentanti ai familiilor imperiale din Rusia, Austria si Germania, Familia Mare Ducala de Baden, Familia Regala de Wurttemberg si Familia Princiara de Ligne, a anuntat, joi, Casa Regala.

Astfel, vor ajunge in Romania Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Printul Charles al Marii Britanii, Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Principele Lorenz al Belgiei si Principesa Muna a Iordaniei.

Printul Charles al Marii Britanii, care va ajunge in jurul miezului noptii, va participa sambata la cermoniile din Piata Palatului si de la Patriarhie.

Pana in prezent, estimarile arata ca peste 20.000 de oameni au trecut pe la catafalcul din Palatul Regal.

Palatul Regal a ramas deschis toata noaptea de joi spre vineri, iar dimineata erau in continuare la rand sute de persoane. Pana la momentul publicarii acestei stiri, reprezentantii Palatului Elizabeta nu au raspuns solicitarii News.ro privind o eventuala modificare a orei pana la care va fi permis accesul, vineri, in Sala Tronului.