Potrivit programului oficial al funeraliilor transmis de Familia regala, sambata, la ora 10.45 sicriul cu trupul neinsufletit al Regelui urmeaza sa iasa din Palatul Regal, iar la 11.00, in Piata Palatului va avea loc un serviciu religios, urmand ca la 11.25 convoiul sa se indrepte spre Catedrala Pariarhala, unde va avea loc slujba de inmormantare oficiata de Preafericitul Parinte Daniel. La 14.05 cortegiul funebru porneste spre Gara Regala Baneasca, pentru ca la 17.50 sa ajunga la Catedrala din Curtea de Arges, unde va avea loc slujba de inhumare.

Regele Mihai I al RomanieiFoto: Casa Regala

Programul zilei de sambata, 16 decembrie 2017

Bucuresti si Curtea de Arges

Ora 10.05. Sala Tronului ¬ Reprezentantii cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai.

Ora 10.10 ¬ 10.21. Sala Tronului ¬ Garda la catafalc a membrilor Casei Majestatii Sale si ai Consiliului Regal.

Ora 10.19. Sala Tronului ¬ Garda la catafalc a patru generali ai Armatei Romane.

Ora 10.21 ¬ 10.25. Sala Tronului ¬ Garda la catafalc a Majestatii Sale Custodele Coroanei si Altetelor Lor Regale Principesa Elena, dna. Irina Walker, Principesa Sofia si Principesa Maria.

Ora 10.25 ¬ 10.35. Sala Tronului ¬ Slujba religioasa de 10 minute oficiata de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti.

Ora 10.35 ¬ 10.43. Piata Palatului Regal ¬ Iesirea participantilor din Sala Tronului in Piata Palatului Regal.

Ora 10.45. Piata Palatului Regal ¬ Iesirea sicriului (cu stindardul regal si Coroana de Otel) din Palatul Regal spre Piata Palatului, in urmatoarea ordine: semnal de trompeta unic, un soldat care poarta crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei si Alteta sa Regala Principele Radu. Sunt interpretate marsuri funebre. Incep sa traga clopotele de la toate bisericile din imprejurimi.

Ora 11.00. Piata Palatului Regal ¬ Al doilea semnal funerar de trompeta marcheaza inceperea ceremoniei religioase si militare.

Ora 11.00. Piata Palatului Regal ¬ Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane alaturi de un sobor de preoti.

Ora 11.10. Piata Palatului Regal ¬ La incheierea serviciului religios, fara ca nimeni sa-si paraseasca locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompeta.

Ora 11.10 ¬ 11.20. Piata Palatului Regal ¬ Afetul de tun tras de un vehicul militar vine incet spre catafalc. Muzica militara incepe sa cante marsuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Garda iau sicriul de pe catafalc si il asaza pe afetul de tun. Alt militar ia crucea si se deplaseaza in fata afetului de tun. Dupa ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoti se grupeaza in spatele crucii si in fata afetului de tun.

Ora 11.10 ¬ 11.20. Piata Palatului Regal ¬ In acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului catre afet, Muzica Militara urmata de trei detasamente ale MapN (58 de militari de la Fortele Terestre, 58 de militari de la Fortele Aeriene si 58 de militari de la Fortele Navale) se asaza in formatie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului maresal al Armatei Romane, comandant suprem al Armatei Regale in al Doilea Razboi Mondial. In configuratia finala, cortegiul va fi astfel:

Militarul cu crucea

Soborul de preoti al Bisericii Ortodoxe Romane

Afetul de tun tras de vehiculul militar

Familia Regala a Romaniei, in urmatoarea ordine:

Custodele Coroanei si Principele Radu

Principesa Elena, doamna Irina Walker, Principesa Sofia, Principesa Maria

= Alteta Sa Imperiala si Regala Georg Friedrich al Prusiei, Altetelor Lor Imperiale si Regale Dominic si Emanuella de Habsburg, dl. si dna. Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, Baronul Hanns von Holzhausen si Baroneasa Alexandra von Holzhausen =

Muzica Militara

Detasamentul de 58 militari ai Fortelor Terestre

Detasamentul de 58 militari ai Fortelor Aeriene

Detasamentul de 58 militari ai Fortelor Navale

Detasament de elevi ai Colegiului National Militar ¬Dimitrie Cantemir¬

din Breaza

Ora 11.25. Piata Palatului Regal ¬ Imediat ce convoiul s-a format, se pune in miscare. Se trag clopotele de la bisericile din imprejurimi.

Ora 11.30 ¬ 12.45 ¬ Cortegiul funerar traverseaza Piata Palatului Regal si se indreapta pe Calea Victoriei pana la Piata Natiunilor Unite apoi vireaza la stanga pe Splaiul Independentei si apoi, dupa Palatul de Justitie vireaza la dreapta pe Splaiul Independentei pana la intrarea pe Dealul Patriarhiei.

Ora 12.40 ¬ 12.45. Catedrala Patriarhala ¬ Sosirea in piateta Catedralei Patriarhale. Intrarea in catedrala se face in urmatoarea ordine: militarul cu crucea, soborul de preoti, militarii cu sicriul, Familia Regala.

Ora 12.50 ¬ 14.00. Catedrala Patriarhala ¬ Slujba de inmormantare oficiata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Ora 14.00. Catedrala Patriarhala ¬ Familiile Regale straine, demnitarii straini si romani ies din Catedrala si asteapta sicriul. Iesirea din catedrala se va face in urmatoarea ordine: militarul cu crucea, PF Daniel si soborul de preoti, militarii cu sicriul, Familia Regala.

Ora 14.00 ¬ 14.05. Catedrala Patriarhala ¬ Cortegiul va parcurge traseul pe jos pana la clopotnita, unde vor astepta masinile funerare. In prima masina va fi introdusa Coroana de Otel, iar in cea de-a doua masina vor fi introduse sicriul (cu stindardul regal) si crucea.

Ora 14.05 ¬ Cortegiul funebru porneste spre Gara Regala Baneasa pe traseul Piata Unirii ¬ Piata Universitatii ¬ Piata Romana ¬ Piata Victoriei ¬ Piata Charles de Gaulle ¬ Arcul de Triumf ¬ Bd. Kiseleff ¬ Gara Baneasa.

Ora 14.35. Gara Regala Baneasa ¬ La Gara, militarii Brigazii 30 Garda preiau sicriul si crucea si parcurg drumul prin interiorul garii pana pe peron, unde Jandarmeria Romana in uniformele de ceremonie va da onorul si va intona marsuri funebre pana la introducerea sicriului in vagonul mortuar.

Ora 17.30. Gara din Curtea de Arges ¬ Trenul Regal soseste in Gara din Curtea de Arges. Militarii Brigazii 30 Garda, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul si crucea. Semnal scurt de trompeta, urmat de marsuri funebre. Militarii parcurg peronul garii. Familia Regala va urma sicriul, in ordinea de precadere. La iesirea din gara, se vor afla in fata, Garda de Onoare si Muzica Militara. Vor fi introduse sicriul si apoi crucea in masinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Arges.

Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Arges ¬ Sosirea la Catedrala. Coborarea sicriului din masina mortuara purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat in Catedrala Manastirii Curtea de Arges.

Ora 17.50 ¬ 18.20. Catedrala din Curtea de Arges ¬ Slujba de inhumare in Catedrala oficiata de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Targovistei si Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului si IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alaturi de un sobor de preoti.

Ora 18.20 ¬ 18.30. Catedrala din Curtea de Arges ¬ Militarii intra si preiau sicriul si crucea si se deplaseaza catre Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala urmati de cortegiul funerar. In Catedrala va intra doar Familia Regala romana.

Ora 18.40. Noua Catedrala din Curtea de Arges ¬ In momentul coborarii sicriului in cripta, militarii ies din Catedrala. In acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de catre Brigada 30 Garda. Pe acest moment vor fi intonate Imnul National si Imnul Regal.

Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Arges ¬ Semnalul de trompeta ¬Stingerea¬. Incheierea ceremoniei funerare.

In afara de Familia Regala a Romaniei, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franta, Prusia, Italia si Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria si Germania, Familia Mare Ducala de Baden, Familia Regala de Wurttemberg si Familia Princiara de Ligne.

La funeraliile Nationale ale Regelui fi prezenti:

Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei

Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei

Alteta Sa Regala Marele Duce de Luxemburg

Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei

Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei

Alteta Sa Regala Principele de Wales

Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor

Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor

Alteta Sa Regala Principesa Muna a Iordaniei

Alteta Sa Regala Principesa Astrid a Belgiei

Alteta Sa Regala Principele Lorenz al Belgiei

Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Alexandru II al Serbiei

Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Ecaterina a Serbiei

Alteta Sa Regala Ducele de Braganza

Alteta Sa Imperiala si Regala Principele Georg al Prusiei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Karl al Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa Maria a Rusiei

Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Leka II al albanezilor

Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Elia a albanezilor

Alteta Sa Serenisima Principesa Isabelle de Liechtenstein

Alteta Sa Regala Principesa Rym a Iordaniei

Excelenta Sa Seicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein

Alteta Sa Regala Marele Duce de Baden

Alteta Sa Imperiala si Regala Marea Ducesa de Baden

Alteta Sa Regala Principesa Irina a Greciei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Dominic al Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Emmanuella a Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei

Baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen

Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Georg al Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducele Martin al Austriei

Alteta Sa Imperiala si Regala Arhiducesa Katharina a Austriei

Alteta Sa Regala Principele Emmanuel Philibert de Savoia

Alteta Sa Regala Principele Nikolaos al Greciei

Alteta Sa Regala Principele Eberhard de Wurttemberg

ASR Principesa Chantal a Frantei

Baronul Francois-Xavier de Sambucy de Sorgue

Alteta Sa Principesa Anne de Ligne

Cavalerul Charles de Fabribeckers

Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud

Dr John Fruchaud