NATO a cerut vineri Rusiei sa raspunda "de maniera substantiala si transparenta", in cadrul unui dialog direct cu Statele Unite, in fata "preocuparilor puternice" americane legate de sistemele de rachete de croaziera terestre care ar fi fost amplasate de Moscova, scrie AFP.

NATOFoto: NATO

"Aliatii au constatat ca un sistem rusesc de rachete ridica puternice preocupari", scriu cele 29 de tari ale NATO, intr-o declaratie scrisa. "NATO cere insistent Rusiei sa raspunda la aceste preocupari de maniera substantiala si transparenta si sa se angajeze activ intr-un dialog tehnic cu Statele Unite", adauga el.

Statele Unite au denuntat in mai multe randuri amplasarea de catre Rusia a acestor rachete care, spune expertii, pot fi cu usurinta dotate cu focoase nucleara.

Washingtonul considera ca acest lucru incalca un tratat ruso-american din 1987 privind Fortele nucleare intermediare (FNI), care a permis eliminarea unei intregi categorii de arme detinute de cele doua mari puteri la momentul de varf al Razboiului Rece.

Moscova neaga aceste acuzatii.

Acest text, negociat si semnat de presedintii american Ronald Reagan si sovietic Mihaïl Gorbaciov, a antrenat distrugerea a circa 2.700 de rachete cu raze de actiune intre 500 si 5.500 km.

Tratatul a pus capat crizei denumite "a eurorachetelor" si care a fost provocata de amplasarea de catre URSS a unor rachete nucleara SS-20 care amenintau capitalele Europei de Vest.

"Tratatul a contribuit la stabilitatea strategica si a redus riscul unei erori de interpretare care ar fi putut antrena un conflict. De aceea, respectul riguros al tratatului FNI este esential", subliniaza Aliatii, in aceasta declaratie.

New York Times a evocat la jumtatea lunii februarie amplasarea rachetelor rusesti SSC-8 (denumirea americana), afirmand ca acestea au fost instalate in regiunea Volgograd (sud) si un al doilea loc, neidentificat.