Parchetul General, despre modificarea Codurilor penale: Ingreuneaza pana la lipsirea de eficienta actul de urmarire penala. Indica o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 14 decembrie 2017, 18:18 Actualitate | Esenţial


Augustin Lazar
Foto: AGERPRES
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ - Parchetul General) critica propunerile PSD-ALDE de modificare a legislatiei penale si atrage atentia ca acestea vor avea ca efect incetinirea sau chiar blocarea activitatii de urmarire penala. Potrivit PICCJ, amendamentele propuse in Comisia parlamentara pentru legile justitiei, sub pretextul transpunerii unei directive europene privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie, "se abat grav" de la sensul acestei directive, avand consecinte negative asupra procesului penal. Au fost introduse texte ce "sunt in contradictie atat cu standardele europene in materie, cat si cu prevederile interne, validate de Curtea Constitutionala", afirma Parchetul General.

Ministerul Public a transmis joi un comunicat ca urmare a solicitarilor mass-media de a prezenta un punct de vedere in legatura cu propunerile Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru "sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei de modificare si completare a dispozitiilor Codului de procedura penala si Codului penal".

Redam integral comunicatul:

"Amendamentele propuse in vederea transpunerii Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale se abat grav de la sensul acesteia, avand consecinte negative asupra procesului penal. Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, in sensul ingreunarii pana la lipsirea de eficienta a actului de urmarire penala. Doar astfel poate fi explicata introducerea unor texte care sunt in contradictie atat cu standardele europene in materie, cat si cu prevederile interne, validate de Curtea Constitutionala.

Analiza propunerilor aflate in dezbatere arata ca se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale (Aflarea adevarului si Caracterul echitabil al procesului penal) precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal (probatoriu, inceperea urmaririi penale, masuri preventive). Adoptarea acestor modificari va duce, totodata, la o limitare a procurorului in indeplinirea atributiilor sale prioritare in materie penala, precum si in exercitarea rolului sau constitutional de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor.

Unele dintre modificarile propuse a fi aduse legislatiei penale - limitarea sferei mijloacelor de proba; inlaturarea din randul infractiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventiva a coruptiei, evaziunii fiscale, spalarii banilor precum si a infractiunilor pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 5 ani sau mai mare (spre exemplu, constituirea de grup infractional organizat); restrictionarea accesului rapid al procurorilor la informatii pentru a putea actiona eficient pentru descoperirea faptelor etc. -  vor avea ca efect incetinirea sau blocarea in anumite situatii a activitatii de urmarire penala.

Totodata, este de remarcat faptul ca sensul amendamentelor aflate in dezbatere indica o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate, aspect care incalca principiul asigurarii unui proces echitabil.

Nu in ultimul rand, subliniem faptul ca instituirea unei raspunderi penale a autoritatii judiciare, in sensul interdictiei de a comunica informatii de interes din activitatea de urmarire penala este in contradictie cu jurispudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului care recunoaste necesitatea aducerii la cunostinta publicului a informatiilor de interes public, cat si cu prevederile art. 31 din Constitutia Romaniei, potrivit carora dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3904 vizualizari

 • 0 (26 voturi)    
  Demisionati in semn de protest! (Joi, 14 decembrie 2017, 18:23)

  opinius [utilizator]

  Toti! mai putin sefii parchetelor

  cu judecatori, cu procurori, cu gardieni de inchisori, cu DIICOT, cu totii...

  penalii de la butoane nu mai au nevoie de serviciile voastre. Ajunge cat I-ati incurcat!

  Ajunge si cat v-au umilit! Nu poti sa pierzi timp sa prinzi sa anchetezi infractori de diverse tipuri, pentru ca in final: sa fie dezincriminate niste fapte, sa fie gratiati unii, sa se ingreuneze anchetele ba prin imunitati, ba prin eliminarea posibilitatii de a proba fapte prin diverse mijloace tehnice.
 • +23 (33 voturi)    
  De citit! (Joi, 14 decembrie 2017, 18:48)

  tudorr [utilizator]

  Trădare si subminarea economiei de stat! Simplu tata!
  • +10 (20 voturi)    
   Tradare (Joi, 14 decembrie 2017, 20:07)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   Art. 394
   Trădarea
   Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:
   a) provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine;
   b) subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
   c) aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
   d) ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
   • -1 (9 voturi)    
    Intr-un singur cuvant "corb" (Joi, 14 decembrie 2017, 21:00)

    Cristica987 [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

    asa propun sa fie porecliti.
    • 0 (6 voturi)    
     Asa e poreclit si postacul "rosu": "tampiti"! (Vineri, 15 decembrie 2017, 10:14)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Cristica987

     Scuze, "tampit" ca sunteti 987 !
   • 0 (12 voturi)    
    eu zic (Joi, 14 decembrie 2017, 21:08)

    Non [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

    sa nu insisti, ca maine dispare si asta din Codul Penal
 • +10 (20 voturi)    
  Dictatura hotilor ! (Joi, 14 decembrie 2017, 19:43)

  EU_e_cu_noi [utilizator]

  Cati bani s-au cheltuit din taxele platite de noi pentru prinderea infractorilor, pentru judecarea si condamnarea lor, pentru ca apoi Tudorel Toader sa le dea drumul in lume, intr-un mod care aminteste de un sistem comunist de trista amintire ?

  D-le Procuror General aveti tot sprijinul nostru pentru a face tot ce este legal posibil pentru oprirea acestor borfasi. Experienta si comportamentul dvs. profesional sunt convins ca va duce la eliminarea definitive din societatea romaneasca a unor asemenea aberatii juridice.
 • +8 (18 voturi)    
  Sunt nebuni???? (Joi, 14 decembrie 2017, 23:13)

  VARCIOROVA [utilizator]

  Nu sun nebuni sunt ...numai tradatori si javre ordinare carora ar trebui sa le pui botnita sa nu mai muste si sa-i inchizi in custi.
  Nenorocirea este ca pe astia i-am votat!!!!!!
  .
 • +7 (15 voturi)    
  sper sa se puna de o noua revolutie (Vineri, 15 decembrie 2017, 0:47)

  Coco Whistle [utilizator]

  insa ne trebuie lideri si un nou punct 8 de la TM. Eu cred ca detinatorul coroanei ar fi o regina nemaipomenita ptr Romania, mult peste toti fostii si viitori presedinti ai republicii.
  • +1 (3 voturi)    
   un plus pentru prima idee (Vineri, 15 decembrie 2017, 11:15)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   dar la a doua, nu stiu ce sa zic, e cu Securitatea in pat. Mai degraba as vedea a treia generatie, nascuta, crescuta si educata in libertate - nepotii regelui.
 • +9 (15 voturi)    
  Aparatorii statului de drept roman, infractorii (Vineri, 15 decembrie 2017, 2:16)

  Susufler0 [utilizator]

  lupta din greu sub conducerea lui Dragnea, Tariceanu & co. impotriva odiosului stat paralel roman populat de victime razbunatoare manipulate de Iohannis, Kovesi si Lazar, pt a impune domnia legii !

  Un efort magnific din partea celor doi, bruiat de sorosistii ce impanzesc statul paralel !

  O singura nedumerire am. Statul asta paralel in realitate nu-i chiar atat de paralel pe cat i s-a dus vestea, altfel nu imi explic cum multe dintre victime ajung sa se intersecteze cu jandarmii si politistii lu' Papusha si sa o ia din cand in cand pe coaja de la acestia.

  PS. Iar foarte curand aparatorii suprematiei legii o sa le dea cu legea in cap de o sa-i sature !

  PPS. Klaus, in calitate de sef al statului cred ca este cazul sa devii mai activ ! Apara-ne de borfasi !
  • -1 (3 voturi)    
   de ce sa va apere Klaus? (Vineri, 15 decembrie 2017, 11:16)

   Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   voi unde ati fost in decembrie 2016? la ski? la mall? sa va apere skiul.
   • +1 (3 voturi)    
    mai costi, (Vineri, 15 decembrie 2017, 11:56)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

    in dec. 2016 s-a votat laptele si miere nu hotia si coruptia.
   • -1 (5 voturi)    
    Chiştoc, (Vineri, 15 decembrie 2017, 12:32)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

    Klaus trebuie sa ma apere de borfasi (cu aceleasi metode de pana acum !), ca de tampiti ma apar singur !

    PS. Asta-i tot !

    PPS iti doresc o zi buna !
 • +3 (7 voturi)    
  Esenta guvernarii indicata perfect de Lazar: (Vineri, 15 decembrie 2017, 9:58)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  „Indica o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate”
  • +1 (3 voturi)    
   cred ca este bland in exprimare (Vineri, 15 decembrie 2017, 11:11)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   Probabil ca nu poate face in public afirmatii transante - toti stim ce este de fapt: castrarea justitiei in intregime si transformarea ei in "bostanc" pentru opozanti.

   Bostanc = calau in imperiul otoman.
 • +1 (5 voturi)    
  dovada ca Romania e un stat criminal (Vineri, 15 decembrie 2017, 10:17)

  MirceaIo [utilizator]

  Cainii vagabonzi erau cu buna stiinta lasati sa umble liberi prin Bucuresti. Dupa ce un baietel de 4 ani a fost omorat in 2 saptamani au disparut toti. De ce nu s-a actionat inainte pentru eliminarea acestui pericol potential. Pt bani bine inteles. Anumiti oameni castigau bani de pe urma acestor animale!
 • +1 (5 voturi)    
  sesizeaza jandarmii (Vineri, 15 decembrie 2017, 10:56)

  pb80tm [utilizator]

  care apara cu atita sarg parlamentul infractorilor ca dupa aplicarea modificarilor nu mai au nici o autoritate? cat de prost e seful jandarmeriei sa inteleaga ca cercetarile penale vor favoriza inclusiv manifestantii violenti. ca o sa ia bataie fara repercusiuni la fiecare meci de fotbal. o sa duca dorul manifestantilor nonviolenti. pe aceste modificari procurori no sa poata cerceta ultrasi in cel mai rau caz o sa le dea drumul. ba seful jandarmeriei si altor institutii de forta realizati ce va asteapta? cat credeti ca o sa mai inghita poporul asta de la voi? in loc de mita in piete o sa va dea bate in cap. realizati asta? nu vedeti ca dupa eliberarea lu tudorel au ajuns infractorii sa va bage in coma? cat credeti ca o sa dureze pana o sa va vina randul? dupa ce scapa dragnea care credeti ca va e viitorul? nu soroisti o sa va ia gatu, nici manifestanti de azi. stiti voi prea bine cine va asteapta la colt stiti ce subtire e legea care va apara de infractori. va uitati in gura lu proasta aia ajunsa ministru? chiar sunteti mai prosti ca un penal din psd sau alde? calareste tariceanu sriu, politia si jandarmeria? voi nu aveti demnitate? dupa bataia de joc asupra poporului credeti ca veti scapa? ce o sa faceti toata ziua? o sa duceti cafeaua la clanul camataru sau o sa faceti bocanci lu ciordache?
 • -3 (3 voturi)    
  Imi vine sa si plang! (Vineri, 15 decembrie 2017, 13:42)

  asistat [utilizator]

  Furnicutele harnice de la dna nu o sa ma mai primeasca pe delatiune... ce ma fac?!?
 • -1 (1 vot)    
  Domnilor Magistrati, (Vineri, 15 decembrie 2017, 20:30)

  tarabost [utilizator]

  Ajuta sa va cunoastem opinia.
  Intelegem ce este foarte probabil ca dezechilibrul preconizat sa se produca.
  Credem ca ar fi eficient sa nu precupetiti niciun efort, ca Magistrati si Cetateni, pentru a opri initiatorii si executantii actiunilor ce vor avea ca efect limitarea aplicarii unor principii fundamentale (Aflarea adevarului si Caracterul echitabil al procesului penal).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by