Inalta Curte de Casatie si Justitie ar putea pronunta marti sentinta definitiva in dosarul in care fostul ministru al Internelor Gabriel Berca a fost judecat pentru trafic de influenta. In mai 2016, Gabriel Berca a fost condamnat de Curtea de Apel Bacau la trei ani de inchisoare cu executare, in timp ce fostul deputat Mihai Banu a primit trei ani si jumatate inchisoare cu executare, tot pentru trafic de influenta, scrie Agerpres.

In acelasi dosar, Lucian Banu, fiul lui Mihai Banu, a fost condamnat la doi ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Curtea de Apel Bacau a mai dispus atunci confiscarea a cate 92.500 de euro de la Gabriel Berca si Mihai Banu iar de la Lucian Banu, a sumei de 150.000 lei.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, prin intermediul lui Mihai Banu, Gabriel Berca a pretins si primit, atat pentru sine, cat si pentru partidul din care facea parte, de la omul de afaceri Viorel Rusu (denuntator in dosar) suma totala de 185.000 euro pentru ca, in calitate de senator si presedinte al PDL Bacau, sa intervina pe langa membri ai Guvernului in vederea alocarii unei sume de bani catre Primaria comunei Ardeoani, din judetul Bacau. Banii erau necesari pentru achitarea unor lucrari de constructii, in valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri.

Conform DNA, in aceeasi perioada si in acelasi scop, Mihai Banu a pretins si primit, in mai multe transe, tot de la Viorel Rusu, suma de 220.000 euro, bani folositi atat pentru sine si pentru Gabriel Berca, cat si pentru partidul din care faceau parte.

La solicitarea lui Mihai Banu si a fiului sau, Lucian Banu, din cei 220.000 euro, suma de 150.000 lei a fost remisa de omul de afaceri sub pretextul achizitionarii unui teren.