Teodor Chirica, presedinte onorific al Forumul Atomic Roman (ROMATOM), a fost ales presedinte al Forumului Atomic European (FORATOM), a decis marti Adunarea Generala a FORATOM, potrivit news.ro.

Anterior, acesta a detinut functia de vice-presedinte FORATOM incepand cu data de 20 iunie 2016.

Teodor Chirica este expert in domeniul nuclear, cu o bogata experienta in management de proiect, ocupand de-a lungul timpului pozitii executive in cadrul companiilor romanesti si straine responsabile pentru implementarea de proiecte nucleare.

El este membru al Comitetului Executiv al FORATOM incepand din anul 2006, pozitie din care a contribuit la promovarea tehnologiilor nucleare pe plan european, elaborarea strategiilor si politicilor energetice europene, implicandu-se ulterior in procesul de consultanta pentru realizarea strategiei energetice a Romaniei 2016-2030 cu perspectiva anului 2050, din perspectiva unui expert in industria nucleara.

Din luna octombrie a acestui an, Chirica ocupa pozitia de expert pe probleme de energetica nucleara/consilier al directorului general in cadrul Nuclearelectrica (SNN), companie pe care a si condus-o intre anii 2005 si 2009.

"Alegerea lui Teodor Chirica in functia de presedinte al Forumului Atomic European este o recunoastere a experilor romani in industria nucleara, a profesionalismului si a dedicatiei care sunt recompensate pe masura contributiei aduse. Romania este pe harta nucleara a Europei atat prin prisma proiectelor nucleare strategice absolut necesare tarii noastre, dar si prin prisma specialistilor romani, un rezultat al unui indelungat proces de pregatire, perfectionare si implicare zi de zi", spune Cosmin Ghita, director general SNN.

FORATOM reprezinta organizatia europeana a industriei nucleare, al carui scop este sustinerea programelor nucleare nationale, reprezentarea intereselor industriei nucleare in dialogul cu institutiile legislative europene. Organizatia reprezinta peste 800 de companii din Europa care activeaza in domeniul nuclear si domenii conexe, printre care si companiile membre ROMATOM.

ROMATOM s-a infiintat in 2001 si numara peste 30 de membri. Asociatia are drept scop promovarea utilizarii in scopuri pasnice a energiei nucleare in Romania si sustinerea programului nuclear national.