ICCJ a respins plangerea fostului secretar de stat in MEN Mihnea Costoiu impotriva controlului judiciar impus in dosarul privind Baza Cutezatorii, decizia fiind definitiva. De asemenea, ICCJ a respins si cererea lui Dinu Pescariu, implicat in acelasi dosar, de a i se modifica termenii controlului judiciar pentru a putea merge in strainatate pentru o perioada de zece zile, in acest caz solutia putand fi contestata in termen de 48 de ore, potrivit news.ro.

"Respinge, ca nefondata, cererea de modificare a controlului judiciar privind obligatia inculpatului Pescariu Dinu Mihail sa nu depaseasca teritoriul Romaniei, in perioada 28.12.2017 - 08.01.2018, cerere formulata de inculpatul Pescariu Dinu Mihail. Obliga inculpatul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpat, in suma de 35 lei, se plateste din fondul Ministerului Justitiei. Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare pentru inculpat. Pronuntata in sedinta de camera de consiliu, azi, 12 decembrie 2017", se arata in decizia instantei.

Fostul ministru pentru Invatamant Superior Mihnea Costoiu si fostul tenismen Dinu Pescariu au fost plasati sub control judiciar in 10 ocotmbrie, de catre procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, respectiv instigare la abuz in serviciu, ancheta vizand modalitatea de prelungire cu 25 de ani a contractului de inchiriere prin care Baza sportiva si de agrement pentru copii "Cutezatorii" din Bucuresti fusese data in folosinta Fundatiei "Dinu Pescariu". Costoiu ar fi semnat prelungirea contractului desi acesta era in curs de reziliere, iar imediat dupa preluarea bazei sportive fundatia lui Pescariu a ingradit accesul copiilor la cladirile si terenurile de sport proprietate a statului si a schimbat scopul utilizarii Bazei "Cutezatorii", folosind-o in scopuri comerciale. Prejudiciul estimat in acest dosar este de aproape 94 de milioane de euro.

Potrivit DNA, Mihnea Costoiu, secretar de stat in Ministerul Educatei la data faptelor, este cercetat pentru abuz in serviciu, iar Dinu Pescariu este cercetat pentru instigare la abuz in serviciu, cei doi fiind plasati sub control judiciar pentru 60 de zile.

Dosarul in care cei doi sunt cercetati sub control judiciar vizeaza modalitatea incheierii unui act aditional, in 23 iunie 2009, prin care a fost prelungit cu 25 de ani contractul de locatiune (inchiriere) aprilie 2004 potrivit caruia Baza sportiva si de agrement pentru copii "Cutezatorii" din Bucuresti - constructii si teren in suprafata de 5,7 hectare - fusese data in folosinta Fundatiei "Dinu Pescariu".

Actul aditional din 23 iunie 2009 la contractul incheiat cu Fundatia "Dinu Pescariu" a fost semnat din partea Ministerului Educatiei Nationale de catre secretarul de stat Mihnea Costoiu, iar din partea Fundatiei "Dinu Pescariu" documentul a fost semnat de c[tre fostul tenismen, fara respectarea prevederilor legale si fara vreun aviz de la Directia Juridica din cadrul Ministerului Educatiei.

Procurorii DNA spun ca actul aditional a fost incheiat in conditiile in care contractul initial (incheiat in 2004 de RA APPS cu Fundatia "Dinu Pescariu") se afla in curs de reziliere. Actiunea in instanta fusese initiata (in anul 2005) de Ministerul Educatiei Nationale, care devenise administrator al Bazei "Cutezatorii".