Fostul secretar de stat Mihnea Costoiu va fi cercetat in continuare de DNA sub control judiciar in dosarul "Cutezatorii", a decis marti Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie Agerpres.

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

Mihnea Costoiu a facut o plangere la instanta suprema, prin care solicita ridicarea controlului judiciar pus de DNA la inceputul lunii octombrie, insa judecatorii i-au respins plangerea ca fiind tardiva.

Tot marti, instanta suprema i-a respins fostului jucator de tenis Dinu Pescariu o cerere de modificare a controlului judiciar.

In acest dosar, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale, este urmarit penal pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, in timp ce Dinu Pescariu, reprezentant al fundatiei care ii poarta numele, este acuzat de instigare la abuz in serviciu.

De asemenea, sunt cercetati trei directori din Ministerul Educatiei - Mihai Paunica, Gabriel Liviu Ispas si Gabriel Leahu.

Potrivit DNA, dosarul are ca obiect modalitatea incheierii actului aditional din 23 iunie 2009, act prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de inchiriere potrivit caruia Baza Sportiva "Cutezatorii" din Bucuresti, constand in constructii si teren in suprafata de 5,7 hectare, fusese data in folosinta Fundatiei Dinu Pescariu.

"Acest act aditional a fost semnat din partea Ministerului Educatiei Nationale de catre secretarul de stat Costoiu Mihnea, iar din partea Fundatiei Dinu Pescariu de catre Pescariu Dinu Mihail, fara respectarea prevederilor legale si fara vreun aviz de la Directia Juridica din cadrul Ministerului Educatiei. Actul aditional a fost incheiat in conditiile in care contractul initial (incheiat in 2004 de RA APPS cu Fundatia Dinu Pescariu) se afla in curs de reziliere. Actiunea in instanta fusese initiata (in anul 2005) de Ministerul Educatiei Nationale, care devenise administrator al Bazei 'Cutezatorii'", sustin procurorii.

DNA mai afirma ca, in conditiile in care Ministerul Educatiei intentase proces Fundatiei Dinu Pescariu pentru rezilierea contractului, proces care se afla in curs de judecata, acelasi minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a incheiat ulterior un act aditional la contractul pe care il atacase in instanta. Situatia creata prin semnarea actului aditional era menita sa opreasca procesul in care Ministerul Educatiei solicitase incetarea contractului de locatiune.

"La data de 3 septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, in calitate de secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale, cunoscand situatia juridica a Bazei 'Cutezatorii', la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail si cu incalcarea legii, a incheiat cu Fundatia Dinu Pescariu actul aditional mai sus mentionat, la contractul de locatiune (imprumut) initial, aflat in proces de reziliere. (...) Prin actul incheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe langa chiria de 9.000 euro/luna (la care se adauga TVA), si acordarea gratuita de catre Fundatia Dinu Pescariu a unor facilitati in suma de 400.000 euro/an", precizeaza DNA.

Actul aditional prevedea ca facilitatile suplimentare constau in antrenamente de tenis de aproximativ 120.000 euro/an, abonamente la Clubul sportiv de aproximativ 100.000 euro/an, acces la teren de fotbal in valoare de aproximativ 30.000 euro/an si facilitati pentru elevi in valoare de 150.000 euro/an.

"In realitate, imediat dupa preluarea Bazei 'Cutezatorii', Fundatia Dinu Pescariu ingradise accesul elevilor si copiilor la baza materiala (...) proprietate a statului, impiedicandu-i astfel sa desfasoare activitati stiintifice, culturale, sportive si artistice. De asemenea, Fundatia Dinu Pescariu a schimbat scopul utilizarii Bazei 'Cutezatorii' (...), folosind-o in scopuri comerciale, inclusiv prin subinchirierea partiala catre firme al caror obiect de activitate este alimentatia publica, actiuni de divertisment ori tratamente de intretinere si relaxare (restaurante, cluburi, baruri, fitness, SPA), pe terenul proprietate publica a statului", mai spun procurorii.

Potrivit DNA, prin aceasta modalitate a fost cauzat Ministerului Educatiei Nationale un prejudiciu, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum in favoarea Fundatiei Dinu Pescariu. Prejudiciul estimat, stabilit in urma cercetarilor, este de aproximativ 93,5 milioane de euro si reprezinta diferenta dintre sumele pe care Fundatia Dinu Pescariu ar fi trebuit sa le plateasca ministerului in urma exploatarii constructiilor si terenului din Baza "Cutezatorii" din iunie 2009 pana in prezent si chiria platita efectiv - 9.000 de euro lunar.