Centralizarea resurselor, impartirea politica a banilor de la buget, incalcarea principiilor descentralizarii si autonomiei - acestea par sa fie principalele probleme invocate de primarii marilor orase la o dezbatere HotNews.ro-BBC. Pana si unii primari liberali, ca Andrei Chiliman, acuza Guvernul ca ia masuri neliberale. Au mai ramas cateva luni pana la alegerile locale iar partidele sunt in febre desemnarii candidatilor. Chiliman sustine ca nu va candida la Primaria Capitalei dar spune ca in partid s-a discutat despre eventuala candidatura a presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Liderul PD, Emil Boc, admite ca Adrian Videanu ezita sa-si anunte candidatura la un nou mandat. Boc sustine ca Videanu ar fi dezamagit din cauza ca ar fi cazut in mijlocul unor dispute pe care nu le-a generat. "Sunt convins ca dupa ce primvara va veni si principalele lui proiecte vor prinde viata si vor fi vazute de bucuresteni, s-ar putea chiar Videanu sa se intoarca si sa doreasca sa candideze expres la primaria capitalei", a mai spus liderul PD. Primarul Clujului acuza Guvernul ca, de cand a intrat in opozitie, "in loc macar sa ne dea ce ni se cuvenea potrivit legii, ne-au fost retrasi foarte multi bani".

Rep: Cam cati bani va pierde primaria sectorului unu, domnule Chiliman, din cauza ca guvernul a luat de la administratiile locale, integral, in 2008 suma perceputa din impozitul pe tranzactii imobiliare?

AC: Primaria sectorului unu si primariile de sector din Bucuresti nu pierd nici un ban. De ce? Pentru ca in 2007 banii acestia s-au impartit in felul urmator: 40% la guvern, deci la bugetul mare, 50% la bugetul Primariei capitalei, deci nu la sectoare si 10% la Cadastru. Deci, noi nu pierdem absolut nimic. Eu insa am o atitudine foarte clara impotriva acestei masuri pentru ca o consider – pe langa faptul ca e neliberala, descentralizarea presupune inclusiv finantarea descentralizarii si a actiunilor transferate primariilor - pe de alta parte pot sa va spun ca eu ma bat pentru descentralizare si pentru obtinerea de mai multe atributii la nivelul de jos, pentru ca asta duce la o mai buna legatura si la realizarea mai usoara a problemelor de care au nevoie oamenii direct, noi le stim mai bine, iar pe de alta parte, aceasta masura este de fapt o masura de recentralizare. Or, nu e normal ca un guvern liberal sa aiba o asemenea masura.

Cum ati fost in stare, mai, sa faceti chestia asta?

Rep:Dar nu pot sa cred, domnule Chiliman, ca nu ati vorbit cu colegi din PNL,cu ministrul finantelor, cu domnul Vosganian, cu premierul Tariceanu.

AC: Am aflat posterior realizarii acestei chestiuni, aprobarii acestei chestiuni…

Rep: Cand ati aflat? Ca ordonanta e din toamna anului trecut.

AC: Pai exact la o saptamina dupa ce aparut am avut surpriza s-o gasesc in Monitorul Oficial si, evident, ca prima atitudine a fost: cum ati fost in stare, mai, sa faceti chestia asta? Adica noua ni se dau o serie …

Rep: Si ce v-au raspuns?

AC:… noua ni se dau atributii suplimentare, va dau un singur exemplu, cornul si laptele…

Rep: Stati putin, domnule Chiliman, ce v-au raspuns cei de la partid? Domnul Tariceanu? Domnul Vosganian?

AC: Raspunsul nu l-am primit nici astazi. Pentru ca…

Rep: Nu pot sa cred. V-au spus ei ceva.

AC: Va spun ca nu am primit nici un raspuns. Pentru ca eu am avut o atitudine clara, le-am si scris cerandu-le sa renunte la aceasta masura…

Chiliman: o masura neliberala, pe care o contest in continuare

Rep: Si ce v-au raspuns?

AC: N-am primit inca nici un raspuns. Asta este adevarul.

Rep: Nu va cred.

AC: Puteti sa nu ma credeti, eu va spun ca nu am primit nici un raspuns. Problema este ca, raspuns-neraspuns, este o masura neliberala, pe care eu o contest in continuare. Va dau un singur exemplu: acum guvernul a hotarat sa dam cornul si laptele de la 1 ianuarie si pentru clasele V-VIII. Ceea ce e o masura foarte buna. E o cheltuiala suplimentara la nivelul bugetelor locale. Sa zic ca bugetul sectorului 1 o sa-mi permita sa fac lucrul asta, dar sunt locuri in tara unde lucrul asta va crea probleme.

Rep: Sa ne intoarcem la impozitul pe tranzactii imobiliare, la telefon este primarul Clujului, domnul Emil Boc. Ati declarat, domnule Boc, ca municipiul Cluj pierde cel putin 6 milioane de euro din sumele provenite din impozitul pe tranzactii.

EB: In primul rand vreau sa apreciez pozitia domnului Chiliman care, fara sa fie direct afectat de aceasta masura, totusi are o pozitie corecta in spiritul principiilor autonomiei locale si ale descentralizarii.

Boc: voi fi lipsit de peste 200 de miliarde de lei vechi in 2008

Rep: Domnule Boc, e vreun proiect local in Cluj periclitat, sau care risca sa intarzie din cauza ca acesti bani nu vor mai intra la bugetul local?

EB: Acum sa raspund la intrebarea dvs. intiala. Da. In 2007 am avut 5 milioane de euro,bani pe care i-am incasat la bugetul public local din cota noastra de 50% din impozitul pe tranzactii imobiliare, erau previzionate venituri pe aceasta taxa in 2008, de 6 milioane de euro, avand in vedere dinamica pietei imobiliare din Cluj. Deci, eu voi fi lipsit de peste 200 de miliarde de lei vechi la bugetul public local in 2008, cu care imi propusesem, pe de o parte sa derulez un program de o suta de strazi in asfaltare. Deja studiile de fezabilitate sunt gata, ma pregatesc sa le aprob in consiliul local si sa lansez licitatiile de executie. Dar voi vedea de unde voi mai gasi aceste resurse financiare sau sa compensam sau sa ajutam la factura la energia termice prin posibilitatea de sprijinire a Regiei de termoficare pentru ca pretul sa ramina scazut iar factura sa poata fi platita mai usor de catre cetateni.De asemenea, aveam in plan sa realizez alte parkinguri supraterane in cartierele municipiului, din acest bani puteam realiza cel putin trei parkinguri supraterane in cartierele municipiului, cu 200 de miliarde de lei, lucru pe care nu-l voi mai putea face si fie aceste proiecte vor trebui sa astepte, fie voi realiza o parte din ele anul acesta.

Rep: Era mai usor cand erati la guvernare si puteati in virtutea pozitiei de lider PD si de partid aflat la guvernare sa aduceti bani la Cluj?

EB: In acea perioada vreau sa mentionez ca nu am adus bani care nu se cuveneau Clujului. Nu am facut altceva decat sa solicit si sa primim ceea ce ni se cuvenea pe masura contributiei pe care Clujul o are la bugetul public national.

Rep:Dar acum, dupa ce ati intrat in opozitie, domnule Boc, guvernul v-a mai dat bani pe proiecte locale?

EB: Din nefericire trebuie sa recunosc ca, in loc macar sa ne dea ce ni se cuvenea potrivit legii, ne-au fost retrasi foarte multi bani. De exemplu, din programul constructiei de locuinte aveam prevazuti vreo 30 de miliarde de euro, dupa aceea am ajuns la 11, la 2, si in sfarsit am primit un miliard de lei. Un program, repet, guvernamental care viza sustinerea constructiei de locuinte pentru chiriasii din casele nationalizate. Dar asta este, din nefericire unii nu inteleg sa lase lupta politica la poarta administratiei.

Rep: Care e credeti ca va fi principala problema a administratiilor locale in 2008, domnule Boc, in opinia dvs?

EB: Din nefericire se reia aceeasi practica si pe care domnul Chiliman intr-o alta forma a spus-o, de a se da in continuare foarte multe sarcini administratiilor locale, fara resursele financiare aferente. Mai mult decat atat, nu numai ca nu se dau resurse ci se si retrag surse de venituri pentru administratiile locale ceea ce este extrem de nociv pentru buna functionare a relatiei dintre administratie si cetatean, la nivel local, pentru ca, in ultima instanta, noi suntem interfata cu cetatenii, noi suntem aceia care raspundem pentru unele lucruri si pentru unele solutii financiare pe care trebuie sa le dam oamenilor, iar guvernul se spala pe maini emitand ordonante de urgenta si luand milioane de euro doar printr-o simpla semnatura si act publicat in Monitorul oficial iar noi suntem vitregiti de aceste sanse. E o masura care cred va trebui sa fie oprita si remediata foarte curand daca nu dorim ca acest principiu al subsidiaritatii, pe de o parte, al descentralizarii si autonomiei locale sa nu fie compromis defintiv in Romania.

"Cred ca Videanu poate castiga primaria capitalei fara probleme"

Rep: Se apropie alegerile locale, ati discutat astazi la partid despre eventuale candidaturi, astazi fiind vineri cand inregistram aceasta emisiune, domnule Boc.

EB: Nu, n-am discutat astazi in mod special, dar avem o strategie, ca si toate partidele politice pentru castigarea alegerilor locale, si nu am ascuns dintotdeauna ca suntem partidul primarilor si dorim sa ramanen ca atare si dupa alegerile locale din 2008.

Rep: Partidul primarilor, si la Bucuresti pe cine vedeti candidat: Adriean Videanu, Vasile Blaga sau Liviu Negoita?

EB: Eu cred ca Adriean Videanu poate castiga primaria capitalei fara probleme, ramane ca Adriean Videanu sa-si manifeste optiunea personala in primavara acestui an…

Rep: E adevarat ca domnul Videanu ezita?

EB: Nu, domnul Videanu nu a luat inca o decizie si evident ca inca nu e momentul sa transam defintiv, dar oricum avem resursele umane prin care suntem capabili sa pastram primaria Bucurestiului.

Rep: E adevarat ca discutati si varianta Blaga candidat la primarie?

EB: Atata vreme cat Adriean Videanu nu a confirmat sau infirmat primaria capitalei, nu discutam despre alte candidaturi. Dupa aceea vom putea discuta, dar mentionez faptul ca avem resurse umane capabile sa castige primaria capitalei.

Rep:Si nominalizarea finala care va fi? Domnul Negoita?

EB: Nu, repet: deocamdata discutam de Adriean Videanu, vom discuta si de alta candidatura daca domnul Videanu nu va dori, in ultima instanta.

"La un moment dat, Videanu a ajuns ca primar la un element de saturatie"

Rep: Dar a dat semnale ca nu doreste asta?

EB: Subiectul nu a fost inca de actualitate, au fost cateva dezamagiri ale domnului Videanu legate de tot felul de controverse in care a fost prins si care i-au creat o stare de dezamagire, intr-adevar, pentru ca de foarte multe ori a cazut nevinovat in mijlocul unor dispute pe care nu le-a generat si la care nu a avut nici o contributie si, evident, ca la un moment dat, ca primar, a ajuns la un element de saturatie. Sunt convins ca dupa ce primvara va veni si principalele lui proiecte vor prinde viata si vor fi vazute de bucuresteni, s-ar putea chiar Videanu sa se intoarca si sa doreasca sa candideze expres la primaria capitalei.

Rep: Aha, deci a existat acest moment de ezitare si s-a gandit sa nu mai candideze.

EB: Nu, neoficial si nu spus in termenii acestia clari, precisi, la nivelul discutiilor informale dintre colegi, si cred ca fiecare primar are un moment la un moment cand zice ma las de primarie ca problemele de multe ori sunt atat de stresante, incat ajungi, cateodata…

Rep: Ati spus asta: ma las de primarie ca e prea stresant? Si cu naveta la Bucuresti, si cu partidul..

EB: N-a fost cazul pentru ca am o primarie mai mica, ca si complexitate, decat primaria generala, asa ca n-au fost probleme atat de serioase precum ale cele ale domnului Videanu.

Rep:Veti mai candida la un nou mandate, domnule Boc?

EB: Am mai spus ceea ce va repet si dumneavoastra: nu exclud asemenea candidatura, decizia o voi lua in perioada urmatoare.

Boc: sunt sanse reale de a candida la un nou mandat

Rep: Dar de ce depinde aceasta decizie, pentru ca…

EB:…de mine.

Rep: Asta e evident. Dar poate depinde si de altcineva.

EB: Depinde de mine in mod expres si voi face toate analizele, evident politice, si voi lua aceasta decizie in viitorul apropiat , dar, repet, cu sanse reale de a candida pentru un nou mandat

Rep: O sa va mai intreb un singur lucru. Si la Cluj, si la Bucuresti, domnule Boc, e o problema cu, sa spunem, constructiile, cum arata ele, si anume, haosul imobiliar. Credeti ca aveti o problema cu asta in Cluj?... Blocuri construite intre case, samd…

EB: Am probleme, asa cum si domnul Chiliman am vazut ca a avut niste actiuni foarte energice, pe care eu le-am salutat, ca primar, actiuni cu constructiile ilegale. Practic, ca primar, am anumite bariere legale de a merge foarte departe. In sensul ca acolo unde e vorba de constructii pe domeniul privat ceea ce pot eu face e sa aplic amenda maxima prevazuta de lege, acuma este un milliard, daca nu gresesc, dupa care sa ma duc in instanta si sa obtin demolarea. Iar, de obicei, la blocurile acestea mari care se construiesc ilegal, stau de doi, de trei ani de zile in instanta, prin tot felul de tertipuri, se amana procesele…

Rep: Si nu le puteti demola?

EB: De cele mai multe ori se solutioneaza si cu nedemolare si cu intrare in legalitate dispusa de instanta de judecata. Aici cred ca ar trebui sa modificam legea, ca sa nu mai vorbim de zona protejata istoric, unde nici macar nu am posibilitatea sa merg sa cer demolarea, sa cer altceva, sau sa aplic amenda, ci trebuie doar sa sesizez Parchetul pentru infractiune. Nici macar amenda nu pot sa-i aplic, ceea ce iarasi cred ca ar trebui schimbat dand mai multa competenta primarului pentru a putea stavili oarecum avalansa de constructii ilegale, repet, in detrimentul acelora care construiesc in mod cinstit.

De ce nu se construiesc parcari in centrul Bucurestiului

Rep: Va multumim pentru interventie, domnule Boc. Domnule Chiliman, iata o problema: haosul din constructii, si vreau sa va intreb o chestiune punctuala. Vad in sectorul 1, ca despre el vorbim, foarte multe blocuri mari, langa Piata Victoriei, pe Buzesti, se construiesc acolo foarte multe, dar fara parcari.

AC: Asta e una din marile probleme. Haideti…

Rep:Pai de ce nu le impuneti sa construiasca parcari?

AC: Haideti sa va spun cum e treaba. Planurile urbanistice, atat cel general cat si cele zonale care il modifica, sunt aprobate de Consiliul general, la propunerea primarului general, in Bucuresti. Deci nu sunt la nivelul sectoarelor. Eu constat de foarte multe ori ca se fac asemenea excese, de inaltime, sau de ocupare a terenului dandu-se, in acelasi timp, tot prin regulament care a fost modificat in 2006, un numar mult prea mic de locuri de parcare pentru aceste cladiri mari. Sigur ca lucrul asta ne creeaza niste probleme enorme.

Rep: Dar de ce nu le impuneti dvs?

AC: Eu nu am cum sa impun pentru ca planul urbanistic zonal este lege pentru Bucuresti, este lege pentru mine.

Rep: Si nu le puteti conditiona constructia de parcari?

AC: Eu nu pot sa le conditionez. Exista un normativ aprobat tot de Primaria generala care spune la cati metri patrati construiti de birouri, spre exemplu, trebuie sa existe un garaj…

Rep: Nu puteti interveni nicicum in normativul asta?

AC: Nu, nu am cum sa intervin in normativul respectiv. Dupa mine, normativul ala este prost facut, pentru ca tine mai mult seama de interesele acestor, sa le spun, investitori decat de interesele orasului si rezultatele se vad. Vreau sa va spun ca acea cladire minunata din Charles de Gaulle, care e un model de ce nu trebuie facut intr-un loc, are vreo 300 de locuri de parcare, cand ar fi trebuit sa aiba 800. Si in momentul in care s-a dat in folosinta toti s-au repezit sa isi parcheze masinile pe aleile frumoase, pietonale, de pe Bdul. Aviatorilor. Am pus tarusi metalici, i-au taiat, in fine, dupa vreo trei luni de zile i-am amendat, am reusit sa ii opresc. Stiti pana unde parcheaza? Pana jos la Bordei.

Rep: Mai incolo vine campania electorala, acuma suntem abia la inceput.

AC: Nu, nu e chestie de campanie electorala aici, e o realitate. Asta e o mare problema pe care o avem cu toate aceste cladiri mari facute in zone care si asa sunt aglomerate.

Chiliman: firmele nu vin sa-si ridice banii pentru lucrarile executate

Rep: E o realitate si ce scrie ziarul Gandul, domnule Chiliman, in editia de vineri,si anume ca primaria sectorului 1 e pe locul intati la bani necheltuiti si scrie ziarul Gandul, excedentul bugetar este de peste 2000 de miliarde de lei vechi dintr-un buget de 8000 de miliarde de lei vechi. Altfel spus, vi se reproseaza ca ati gestionat prost banii publici.

AC: Pai cred ca e o chestie care tine exact de campania electorala, si e una din temele pe care probabil va merge PD-ul in campania electorala care urmeaza, pot sa va spun ca este falsa toata acea informatie de acolo, dar e falsa cap - coada.

Rep: Aveti un excedent de 2000 de miliarde de lei?

AC: Nu, e o prostie tot ce scrie acolo.

Rep: Dar cat e excedentul?

AC: Noi nu avem excedent.

Rep: Bani necheltuiti.

AC: Exista doua tipuri de bani care au ramas in primarie. Exista banii care, tehnic vorbesc acuma, exista banii care nu s-au putut cheltui la sfarsitul anului pentru ca au venit in ultimele doua luni de zile si nu am avut timp sa facem proceduri pentru ei, ca deja procedurile dureaza trei-patru luni de zile si, doi, exista niste bani pe care trebuia sa-i dam profesorilor, salariul 13 si chenzina cealalta in decembrie. Ni s-a interzis de la Ministerul de Finante si i-am trecut cu totul, sunt vreo 250 miliarde in lei vechi. Acestia intra prin fondul de rulment in cheltuielile de anul asta. Ceilalti bani pe care nu i-am putut cheltui sunt de fapt bani pe lucrari care s-au executat si pentru care, cei care le-au executat nu au venit sa-si faca formele ca sa-si ia banii. Eu nu pot sa-i oblig pe oameni: vino repede sa-tidau banii in buzunar, si nu le dau bani in avans.

Rep: Si la cat se ridica suma asta de bani care, ziceti dvs, au fost de fapt cheltuiti pe lucrari dar nu i-au ridicat firmele?

AC: Vreo 730 de miliarde sunt banii astia.

Rep:Bani cheltuiti, dar neridicati de firme.

AC: Bani pentru care s-au executat lucrari si pentru care trebuiau sa vina sa ia banii…

Rep: Incredibil in Romania cineva iti face un serviciu si nu vine sa-ti ia banii…

AC:…Vreau sa va spun ca anul trecut am avut firme care au lucrat pe strazi in 2006, au venit sa-si ia banii in aprilie.

Rep: Dar in ce tara suntem, domnule Chiliman…

AC: Nu i-au interesat…

Rep: Toata lumea fuge dupa bani, toata lumea vrea sa ia mai repede banii…

AC:…nu i-au interesat…

Rep:…iar la dvs vin oamenii dupa bani dupa trei luni de zile…

AC:..intrebati-i pe ei. Vreau sa va spun ca de fapt problema adevarata a bucurestenilor e cu totul alta. Faptul ca Primaria capitalei care a avut un buget de 50 000 de miliarde de lei vechi a reusit sa faca foarte putin din acesti bani…

Rep: Astea sunt deja declaratii electorale.

AC:. Poate ca sunt electorale sau nu…

Rep: Aici vorbim de secorul 1, Dvs. vorbiti de primaria generala…

AC:…eu n-am vazut foarte multe lucrari terminate in Bucurestiul asta, si Slava Domnului!, umblu destul de mult prin Bucuresti, din banii respectivi Am vazut borduri, am vazut alte lucruri. Si nu e o chestiune electorala.. Mergeti si dvs. si vedeti cate lucrari incepute sunt. Bucurestiul asta are nevoie de solutii pentru traficul masinilor, si urgente, alaltaieri, rasalaltaieri trebuiau facute.

Negoita: raman candidat la primaria sectorului 3

Rep: Il avem la telefon pe domnul Liviu Negoita, primarul sectorului 3. Cine va fi candidatul PDL la primaria capitalei, dvs?

LN: Eu raman candidat la primaria sectorului trei, asa cum am declarat, cat priveste candidatul nostru pentru Primaria municipiului Bucuresti, urmeaza sa facem in perioada urmatoare o evaluare si cine va fi mai bine plasat, va candida.

Rep: Bun. Vorbeam cu domnul Chiliman in studio despre un clasament intocmit de ziarul Gandul. Dvs. sunteti trecut la categoria primar competent si bun manager, avand 23 de miliarde … latra un caine pe acolo pe la dvs….

LN: Ma mut. Va rog.

Rep: Spuneam ca ziarul Gandul va facut cel mai competent primar si a constatat ca ati ramas cu foarte putini bani necheltuiti.

LN: In momentul in care iti structurezi bugetul la inceput de an, ai proiecte pe care vrei sa le derulezi, eu cred ca lucrurile pot sa ajunga acolo unde au ajuns la sectorul trei.

Rep: Dar eu totusi nu inteleg de ce nu reusiti sa cheltuiti toti banii si ramaneti cu bani necheltuiti?

LN: Pai,. Nu suntem perfecti, pana la urma. Daca imi dati o institutie din Romania care sa fi avut necheltuiti pe anul trecut 23 de miliarde de lei vechi, atunci eu gata sunt sa recunosc ca, pana la urma, ne propunem si noi perfectiunea. 23 de milarde de lei vechi la un buget de aproximativ 4500 miliarde de lei vechi, eu zic ca, practic, suntem sub 0,01%.

Rep: Dvs. aveti problema asta in sector, firme ca intarzie sa vina dupa bani?Domnul Chiliman care e trecut la categoria ‘manageri slabi’ cu mai multi bani necheltuiti spune ca asta-i o poveste electorala si ca, de fapt, sunt de vina cei care nu vin sa-si ridice banii pentru lucrari executate?

LN: Spre sfarsitul anului au mai fost situatii in care, intr-adevar, i-am impulsionat, ca sa spun asa, pe unii constructori sa vina si sa factureze ceea ce se executase. Sigur ca am inchis anul platind acele facturi ca sa nu ajungem in situatia de care vorbeati dvs.

Rep: De ce, banii acestia inteleg ca se pierd sau se reporteaza? Ce se intampla cu ei?

LN: Daca vorbiti de cei 23 de miliarde de lei necheltuiti la noi, la primaria sectorului trei, ei vor fi reportati in fondul de rulment, urmand sa fie folositi in anul urmator. Nu se pierd.

Rep: Am vazut, domnule Negoita, pe blogul domnului Chiliman, se razboieste in special cu dvs, primarul sectorului 3. De ce oare?

LN: Cine se razboieste?

Rep: Domnul Chiliman.

LN: Cu mine?

Rep:Da.

LN: Pai, eu inteleg ca il aveti invitat pe domnul Chiliman, pe care il salut.

AC:… Va salut si eu.

Rep: V-am facut aceasta mica dezvaluire ca pe blogul domnului Chiliman, va mai ataca primarul sectorului 1, in special pe dvs.

LN: Imi pare rau, efectiv prima data cand aud lucrul asta si nu stiu, intrebati-l pe domnul Chiliman atunci.

Rep: De ce il atacati pe blog, domnule Chiliman?

AC: Eu nu cred ca e vorba de un atac pe blog pentru ca…

Rep:…ati spus ca in sectorul trei cu dezapezirea este dezastru.

AC: Recunosc ca in sectorul 3 au fost probleme, eu am avut de facut niste drumuri in sectorul 3 si am circulat pe niste bulevarde care nu fusesera dezapezite ca lumea in momentul in care am circulat pe ele, dar asta nu inseamna ca il atac pe domnul Negoita, pentru ca domnul Negoita…

Chiliman: Nu voi candida niciodata la primaria Capitalei

Rep: Pai, cine o fi primar in sectorul trei?

AC: Dar ce credeti ca dansul e cu masinile de dezapezire, sta dupa ele? Eu am stat dupa ele in sectorul 1, am stat din prima noapte, dar dansul nu stiu daca a facut lucrul asta, cert e ca eu il consider pe domnul Negoita un primar eficient si banii chelutiti de dansul in sector chiar se vad, spre deosebire de ceea ce a facut domnul Videanu.

Rep: si un eventual contra-candidat la primaria capitalei?

AC: Nu, eu nu voi candida niciodata la primaria capitalei.

Rep: Nu?

AC: Nu stiu de unde ati scos lucrul asta.

Rep: Nu veti candida niciodata?

AC: Nu mi-am pus niciodata in gand chestia asta si daca aveti zvonuri despre chestia asta sunt false.

Rep: Scrie in presa ca domnul Orban si dvs..

AC: Sunt false. Deci eu voi candida din nou la primaria sectorului 1 si daca cetatenii vor considera ca merit, ma vor alege, dar nu voi candida la Primaria capitalei, puteti sa fiti linistit

Rep: Sub nici o forma?

AC: Sub nici o forma. Nu poate nimeni sa ma forteze sa fac lucrul asta.

Rep:Dar pe cine vedeti dvs. in partid, candidat din partea PNL?

AC: Deocamdata stiu ca si-a anuntat candidatura domnul Orban.

Rep: Domnule Negoita vreau sa va intreb cum credeti, ca pina la urma discutia este despre administratia locala in 2008, cum credeti ca va arata, mai descentralizata, mai autonoma, mai dependenta de guvern?

LN: Eu zic ca daca s-ar merge pe ideea descentralizarii ar arata mult mai bine pentru ca ar fi o solutie europeana, pina la urma, sa apropii decizia de cetatean, sa poata beneficia de fonduri, de taxele pe care le platesc si sa nu mai centralizam asa cum se intampla acum. Imi pare rau ca am ajuns intr-o situatie in care fondurile sunt centralizate la nivelul guvernului, iar administratiile locale sunt practic in imposibilitatea de a avea fonduri sa se ocupe de responsabilitatile pe care le primesc la un moment dat cu sacul, ca sa zic asa, responsabilitati, bani mai putini. Dar deocamdata, din masurile pe carele-am vazut eu la actualul govern, sunt sceptic pe descentralizare, mai degraba pe centralizare pentru ca, din cate am auzit, nu sunt bani la buget, la bugetul asigurarilor sociale, nu sunt bani pentru pensii si atunci, probabil ca, asa cum mai discutam mai deunazi cu un coleg de-al dvs ziarist, asa cum s-a inatmplat si cu taxele pe care le platesc cei care fac tranzactii imobiliare, banii se duc la bugetul central, pentru ca acolo urmeaza sa fie redistribuiti asa cum considera guvernul, ceea ce nu este cea mai buna masura.

Rep: Va multumim pentru interventie. A fost primarul sectorului trei, Liviu Negoita, Cum raspundeti, in calitate de lider PNL de aceasta data, domnule Chiliman? Iata, guvernul, sunteti acuzat, centralizeaza in loc sa descentralizeze.

AC: Nu vad de ce ma acuzati pe mine, eu unul am plecat …

Rep: Am spus in calitate de lider PNL…

AC: Eu nu mai sunt lider PNL de multa vreme, am plecat si din parlament, din cauza ca nu mi-a placut modul in care se face politica la nivel de varf, am plecat intr-un loc unde pot sa fac direct administratie pentru oameni, si din cauza asta, eu nu ma simt la ora actuala implicat direct in conducerea si in decizia politica din PNL.

Rep: Credeti ca PNL e o piatra de moara intr-o eventuala candidatura la primaria capitalei sau la sectorul 1?

AC: V-am spus clar, nu discut de primaria capitalei. Eu candidez la primaria sectorului 1. Evident ca poate sa devina daca o sa faca greseli in guvernare. Cred ca in Bucuresti exista niste optiuni politice destul de clare, si, de asemena, votul pentru primar este un vot tipic uninominal si…

Rep: Va intreb asta pentru ca observ ca luati distanta fata de partid.

AC: eu nu iau distanta fata de partid, eu nu mai sunt implicat in deciziile partidului. Si de foarte multe ori eu au am atitudini, si am avut si inainte, atitudini care nu au fost pe placul anumitor conducatori din partid.

Chiliman: tot sectorul 1 va avea sensuri unice pe strazile secundare

Rep: Care va fi principala tema de campanie a dvs., domnule Chiliman, in alegerile care vor veni, alegerile locale?

AC: Nu mi-am stabilit o tema principala de campanie. In momentul de fata…

Rep: Se contureaza traficul.

AC: Traficul nu depinde de mine. Depinde de primaria capitalei, din pacate. Ce depinde de mine fac. In ceea ce priveste traficul, spre exemplu, eu am introdus si voi continua sa introduc in ritm accelerat sensurile unice pe strazile secundare, lucru…

Rep: Este o nebunie, nu se mai poate circula in centru, sectorul 1 e blocat.

AC: Strazile principale. Dar au inceput sa apara probleme si pe strazile secundare, oamenii incearca sa fuga pe undeva de aglomeratie, creand sensuri unice lucrul asta va fi mult mai usor, in plus se creeaza un numar de vreo 80 000 de locuri de parcare suplimentar, tot sectorul va avea sensuri unice pe strazile secundare, vor fi exceptie strazile secundare numai cele mai late pe care va ramine sens dublu.

SAR: 700 de milioane de euro vor fi folosite discretionar de Consiliile Judetene

Rep: Discutam despre problemele administratiei locale. O avem la telefon pe Laura Stefan de la Societatea Academica Romana. SAR a dat publicitatii un raport despre calitatea guvernarii, in care vorbiti si despre principalele probleme ale administratiei locale in 2008, Laura Stefan, care vor fi ele?

LS: Din punctual nostru de vedere, principala problema in 2008 se refera la sumele de echilibrare care vor fi gestionate

Rep: Adica? Ce inseamna asta?

LS: Adica o portiune din banii dati de la bugetul central catre judete, care judete trebuie sa le imparta mai departe spre localitati. Vorbim de aproximativ 700 milioane de euro pe care consiliile judetene le vor putea gestiona absolut discretionar.

Rep: De ce spuneti asta?

LS: Pentru ca aceasta suma a fost exceptata de la aplicarea acelei prevederi legale care instituie o anumita formula care trebuie folosita pentru impartirea banilor de la consiliile judetene catre localitati. Acum, pentru localitatile mari care dispun si de bugete proprii serioase, problemele se pun in termini, sa zicem, mai mult sau mai putin acceptabili. Pentru localitatile mici care nu au reurse bugetare suficiente problema va fi foarte serioasa, pentru ca primarii vor fi la mana consiliilor judetene, mai exact a presedintilor consiliilor judetene. Si aici vorbim despre bani care pot fi folositi, sigur, pentru proiecte derulate atat din fonduri proprii, cat si din fonduri europene unde se cere intotdeauna o co-finantare din partea statului roman. Deci pentru a putea aplica la un proiect european va trebui ca respectiva localitate sa vina si cu o parte din fondurile proprii. Daca n-are fondurile proprii, evident ca nu va accesa bani europeni.

Rep: Multumesc mult pentru interventie. Fondurile de echilibrare, a fost Laura Stefan de la Societatea Academica Roamana. Domnule Chiliman, cume cu fondurile de echilibrare?

AC: Eu nu sunt de acord. Va pot spune cum e la Bucuresti. La Bucuresti fondurile de echilibrare s-au dat strict pe cofinatarile pe proiecte cu Banca Europeana, cu Banca Mondiala, pe proiecte europene, ramasitele din PHARE si altele. Pot sa va spun ca si noi am primit de la nivelul capitalei pentru aceste proiecte, dar n-am primit bani de echilibrare decat pentru aceste proiecte, in mod normal ele au prioritate fata de celelalte, daca localitatile au asemenea proiecte, ele vor primi sigur acesti bani, nu cred ca pot fi folositi ca presiune, mai ales ca alegerile sunt in iunie, nu se pot decala alegerile de primar, primarul are mandat clar fix de patru ani, ca atare eu nu cred ca se poate folosi aceasta pirghie ca un mod de presiune asupra primarilor, dimpotriva, eu cred ca legea e destul de clara si ca banii vor amerge acolo unde sunt asemenea proiecte.

Rep: Care va fi, domnule Chiliman, in opinia dvs, cea mai mare problema a administratiei locale in 2008? Ati vazut, bani dirijati politic, asta spunea.

AC: Parerea mea este ca nu exista o asemenea posibilitate in momentul de fata, sau, in fine, intr-o masura foarte mica. Eu nu m-as teme de chestiunea asta. Mie cel mai atre mi-e frica de recentralizarea pe care si-o doresc unii…

Rep: Adica Guvernul.

AC: Nu numai la guvern, si la Bucuresti exista o tendinta de recentralizare la nivelul bugetelor, samd, eu ma lupt pentru descentralizare ca principiu liberal.

Bogdan Olteanu, posibil candidat la Primaria Capitalei

Rep. Domnule Chiliman, foarte franc: il vedeti pe domnul Orban candidat din partea PNL?

AC: Dansul si-a anuntat candidatura. Eu nu stiu cine va fi candidatul de primar general al PNL-ului…

Rep: Dar va intereseaza fiind candidadat la sector. Ce alte optiuni mai are PNL?

AC: Sunt si alte persoane care pot sa candideze.

Rep: De exemplu?

AC: Nu stiu, va dau un exemplu, Bogdan Olteanu spre xemplu.

Rep:La Primaria capitalei?

AC: De ce nu?

Rep: Bogdan Olteanu?

AC: Da, v-am dat un exemplu.

Rep: Dar pe el l-o fi intrebat cineva daca vrea?

AC: Eu cred ca sunt persoane care isi pun problema sa ai fie si alte personae candidadti pentru aceasta functie.