O judecatoare federala americana a respins luni un recurs al administratiei Trump, care ar fi amanat data deschiderii fortelor armate pentru recrutii transsexuali, instanta mentinand astfel termenul prevazut, 1 ianuarie, transmite AFP, citata de Agerpres.

Aceasta decizie reprezinta o lovitura pentru presedintele american, care scrisese pe Twitter in iulie ca persoanele transsexuale nu vor putea servi "in nicio capacitate" in armata americana.

Doua tribunale federale au blocat temporar aceasta interdictie decretata de presedintele american, iar Pentagonul ar urma sa inceapa sa accepte recruti transsexuali, in conformitate cu decizia adoptata anul trecut de administratia lui Barack Obama.

In recursul sau depus miercuri seara, Departamentul Justitiei cerea ca obligatia Pentagonului de a accepta recruti transsexuali sa fie amanata.

"Tribunalul nu va amana ordinul sau preliminar", a decis judecatoarea Colleen Kollar-Kotelly.

Administratia Obama a decis anul trecut ca armata ar trebui sa inceapa sa primeasca recruti transsexuali de la 1 iulie 2017. Actualul ministru al Apararii, Jim Mattis, a amanat acest termen cu sase luni pentru "a evalua impactul" acestei integrari asupra fortelor armate.

"Anuntul de astazi potrivit caruia armata americana va accepta recrutarea persoanelor transsexuale incepand cu 1 ianuarie 2018 reflecta o realitate foarte simpla: angajatii militari si civili ai Pentagonului pregatesc primirea americanilor transsexuali de peste doi ani", a comentat Palm Center, o organizatie specializata in drepturile persoanelor LGBT in armata.

Purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Sanders, a apreciat ca, deschizand randurile armatei transsexualilor, Pentagonul nu face altceva decat sa "se conformeze unei decizii a justitiei".

"Departamentul de Justitie evalueaza optiunile sale legale pentru a se asigura ca directiva presedintelui sa poata intra in vigoare", a adaugat ea.

Conform Departamentului american al Apararii, exista intre 2.500 si 7.000 de persoane transgender din cei 1,3 milioane de militari in activitate. Organizatia de aparare a drepturilor Human Rights Campaign estimeaza ca cifra este mai apropiata de 15.000.

Acestia sunt militari care si-au declarat orientarea dupa integrarea lor in armata, precum Chelsea Manning, informatoarea Wikileaks.

Pentagonul "isi continua pregatirile pentru recrutarea persoanelor transsexuale in cadrul armatei incepand cu 1 ianuarie", a comentat un purtator de cuvant al ministerului, David Eastburn.

Conform liniilor directoare elaborate in acest scop de doi ani, persoanele candidate trebuie sa-si fi terminat toate tratamentele medicale, inclusiv terapiile hormonale, cu cel putin 18 luni inainte pentru a putea fi recrutate.