In Romania, unul din 10 copii se naste prematur si are nevoie de asistenta medicala adecvata inca din primul minut de viata, pentru a supravietui si pentru a recupera decalajul, astfel incat sa faca fata mediului extern. Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor. (Raport WHO Born too soon). Organizatia Salvati Copiii lanseaza un apel catre companiile din Romania, de a directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din Romania.

Principala cauza de mortalitate infantila a devenit prematuritatea, care inregistreaza o crestere semnificativa in aproape toate tarile lumii. Copiii prematuri au mai mari sanse de supravietuire acum, la 27 de ani dupa caderea comunismului, dar aceasta depinde de ingrijirile pe care le primesc inainte de a se naste si in primele ore de viata. In Uniunea Europeana, Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantila, cu o rata de 7,3 la 1000 de nou-nascuti vii in 2016, fata de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie.

Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania - 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

In ultimii sase ani, Salvati Copiii Romania a investit peste trei milioane de euro in dotarea a 76 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 38 de judete ale tarii cu aproximativ 370 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 31.000 de copii.

Cum pot contribui companiile la salvarea nou-nascutilor prematuri

Una din trei companii care au realizat profit in anul 2016 a ales sa investeasca in cauze sociale, redirectionand 20% din impozitul pe profit catre proiecte derulate in beneficiul societatii, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la solicitarea Salvati Copiii Romania. Astfel, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, doar 39.067 au folosit aceasta parghie, de a sprijini cauzele sociale prin redirectionarea unei parti din impozitul pe profit. Organizatia Salvati Copiii Romania a utilizat fondurile astfel colectate pentru dotarea maternitatilor, un program amplu si necesar, Romania ocupand primul loc din Uniunea Europeana la capitolul mortalitate infantila.

Statistica ANAF, furnizata Organizatiei Salvati Copiii Romania, mai arata ca putin sub 10% din cuantumul total al impozitului pe profit a fost folosit pentru finantarea unor proiecte neguvernamentale: din suma totala de 14.874.025.092 lei, reprezentind valoarea impozitului pe profit in 2016, doar 1.213.199.623 a fost redirectionat prin prevederea 20%. In acest fel, in proportie covarsitoare, fondurile astfel rezultate au ramas in administrarea statului.

Comparativ, in anul 2015, 137.909 de societati comerciale au realizat profit, potrivit ANAF. Dintre acestea, 21%, adica 28.545, au inregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totala directionata fiind de peste 554 de milioane de lei.

In ceea ce priveste numarul companiilor care au ales sa sprijine programul de reducere al mortalitatii infantile derulat de Salvati Copiii Romania, dinamica este una pozitiva, tot mai multi operatori economici intelegand ca investitia in aceasta cauza este una necesara. Astfel, in 2012, primul an al implementarii prevederii de redirectionare a 20% din impozitul pe profit catre cauze sociale, 125 de companii au redirectionat 20% din impozitul pe profit catre Organizatia Salvati Copiii Romania, iar in 2016 numarul companiilor a ajuns la 234, suma astfel colectata pentru dotarea maternitatilor fiind de 383.262 euro. In 2015 numarul companiilor a fost de 246, fondurile astfel colectate insumand 317.335 de euro, iar in 2014 fondurile colectate au fost de 229.742 euro. In 2013, suma colectata a fost de 208.561 de euro.

Efortul Organizatiei Salvati Copiii de a sprijini maternitatile in a asigura tratament medical adecvat si imediat copiilor nascuti prematur este consistent, iar progresul este vizibil: in sase ani, rata mortalitatii infantile a scazut, dar a ramas in continuare una care plaseaza Romania pe primul loc din Uniunea Europeana. Astfel, in 2010, la startul programului Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile, Romania inregistra o rata a mortalitatii infantile de 10,1 la mia de copii nascuti vii. In doar 6 ani, tara noastra a coborat pana la o rata de de 7,3 la 1.000 de nou-nascuti vii, in 2016.

Persoanele juridice care doresc sa sprijine acest demers pot descarca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizatiei aici.

Trebuie mentionat faptul ca aceasta cheltuiala este deductibila, costurile pentru companii fiind zero. Suma directionata nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri si nu poate depasi 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar platile trebuie facute pana la 31 decembrie 2017.